Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals
En el marc del projecte de seguiment de petits mamífers comuns (SEMICE)

Retrobament de la rata cellarda ('Eliomys quercinus') a la Xarxa de Parcs Naturals

$urlFileEntry

Exemplar de rata cellarda. Autor: I. Torre

18/06/2018

Des que es va iniciar el seguiment de petits mamífers SEMICE l’any 2008, la rata cellarda ha estat absent de totes les estacions de trampeig situades a la Xarxa de Parcs Naturals en què es desenvolupa, amb un total de 24 estacions a set parcs.

En conseqüència, no s’havia obtingut cap informació sobre aquesta espècie durant el període de deu anys que va del 2008 al 2017. Això ha canviat aquesta primavera, amb la sorprenent captura de tres individus diferents a la màquia de la Muntada, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

La manca de captures en períodes anteriors no és conseqüència de problemes de detectabilitat, ja que els estudis evidencien que és una espècie altament detectable amb el mètode utilitzat (paranys de captura en viu). Malgrat això, la troballa d’aquesta espècie a les estacions SEMICE de la XPN es pot considerar anecdòtica, i pot obeir a un període excepcional de pluges que l’han afavorit, com també s’ha observat amb altres petits rosegadors durant la primavera del 2018 (per exemple, el ratolí de bosc). Tot i que es tracta d’una espècie present a tots els parcs de la XPN, la rata cellarda es considera una raresa a l’entorn de Barcelona molt probablement a causa de la manca d’hàbitats adients i del possible increment de la depredació a què es trobarien sotmeses les seves reduïdes poblacions (podeu ampliar aquesta informació en aquest enllaç).

D’altra banda, és una espècie relativament freqüent a certs sectors pirinencs (Andorra), i a l’illa de Menorca. Cal continuar estudiant quines són les possibles causes de la rarefacció d’aquest emblemàtic rosegador a la XPN de Barcelona.

Conveni de col·laboració entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals

El Conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la XPN de la Diputació de Barcelona s’estructura en quatre línies principals essent la part més important la corresponent als seguiments i recerca sobre els grups de papallones, ratpenats, amfibis i rèptils i petits mamífers.

compartir

Font de la informació: Ignasi Torre / Museu de Ciències Naturals de Granollers

Categoria: Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi,