caes

Sant Llorenç-Obac Recull les 37 ponències presentades

S'ha editat el volum de la IX Trobada d'Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

21/03/2019

Els dies 21 i 22 de novembre del 2017 va tenir lloc a Castellar del Vallès la IX Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, trenta anys després de la primera, celebrada a Matadepera. Ja teniu disponible el volum que aplega el total de comunicacions que s’hi van presentar.

La monografia, editada dins la col·lecció “Eines”, sèrie “Territori i Parcs Naturals, 5”, recull les trenta-set comunicacions que es van presentar al llarg dels dos dies de la IX Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Si bé una bona part d’elles tracten aspectes vinculats amb el patrimoni natural del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, també hi trobareu estudis centrats en el patrimoni cultural, l’ús públic i qüestions directament lligades amb la gestió d’aquest espai natural protegit.

Diverses comunicacions van exposar els resultats d’estudis sobre l’estat hidrològic i ecològic d’alguns espais aquàtics del Parc o sobre l’impacte del canvi climàtic en diferents paràmetres. També es van donar a conèixer les conclusions dels seguiments de diferents espècies de flora i fauna, com l’esperó de Bolós o les diverses parelles d’aufranys establertes els últims anys a Sant Llorenç del Munt.

Pel que fa a la gestió, es van mostrar alguns instruments innovadors, com ara el Centre Pilot de Monitoratge de la Biodiversitat de Muntanyes Mediterrànies o els sistemes de depuració natural de paràmetres contaminants que s’estan duent a terme al Parc, entre d’altres. També es va presentar la proposta de Pla director del conjunt monumental del monestir de Sant Llorenç del Munt, del seu entorn i accessos, encara pendent del debat públic i institucional, que ha de servir per garantir que l’ús públic d’aquest espai emblemàtic tan visitat no posi en risc la seva conservació.

L’interès creixent en la pedra seca va quedar palès en el fet que tres comunicacions abordessin aquesta qüestió des de perspectives diferents: la conservació, la reconstrucció i l’ús públic.

El patrimoni cultural del Parc Natural és ample i divers, tal com recullen els mapes del patrimoni realitzats per la Diputació de Barcelona a bona part dels municipis del Parc, que també es van presentar a la IX Trobada d’Estudiosos.

En aquest enllaç a la Llibreria de la Diputació, podreu descarregar-vos de forma gratuïta el document en format PDF o bé adquirir-lo en versió paper (PVP: 5 euros). També el podreu consultar al catàleg col·lectiu de la Xarxa de Centres de Documentació de la XPN i en el Centre de Documentació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, així com descarregar-vos-el en PDF en aquest enllaç.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, Atmosfera, fauna, Relleu, Geologia, Hidrologia, invertebrats, Normativa, hàbitats, fongs, vertebrats, Educació ambiental, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Gestió del medi, Recerca i seguiment, Planificació i avaluació, Divulgació, Meteorologia, flora, Informació tècnica, Publicacions, algues, Educació ambiental, general,