L'Informatiu dels parcs

Xarxa de Parcs Naturals
Montesquiu
Guilleries-Savassona
Montseny
Sant Miquel del Fai
Sant Llorenç-Obac
Montnegre-Corredor
Litoral
Marina
Parc Fluvial del Besòs
Collserola
Garraf
Olèrdola
Foix

Xarxa de Parcs Naturals | Sant Miquel del Fai També prepara les visites escolars que es faran entre setmana

Sant Miquel del Fai reobre les visites després de sanejar la cinglera entre els dos salts d’aigua

01/10/2024

A partir del proper cap de setmana, 5 i 6 d’octubre, es podrà tornar a visitar Sant Miquel del Fai els caps de setmana i festius amb entrada gratuïta prèvia reserva al web. El recinte reobrirà després que hagin acabat les obres de consolidació de talussos que la Diputació de Barcelona va encarregar per via d’urgència arran de les pluges del 9 de març que van provocar un despreniment d’un metre cúbic de pedres de la cinglera situada entre el salt del Rossinyol i el salt del Tenes. Ara, la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, gestora de Sant Miquel del Fai, també acaba de preparar amb Aprèn Serveis Ambientals les visites escolars que s'hi faran entre setmana.

De juny a setembre, els treballs, executats per l’empresa TALIO han consistit en el sanejament d’un el sector de la cinglera situat entre el salt del Rossinyol i el salt del Tenes, amb esbrossada i purga de la cinglera, consolidació de les roques amb malles i xarxes de triple torsió i la neteja de material solt. També s’ha reparat la barana que es va trencar amb el despreniment.

Durant aquest 2024, la Diputació de Barcelona ha invertit un total de 370.346,61 euros en els talussos, tant en el manteniment ordinari com en les obres d’emergència. També ha invertit 14.687,49 euros per tasques de manteniment dels equips d’aigua, sanejament del recinte i la reparació de les baranes. Així, des del 2022 la inversió en obres (estudis, consolidació de talussos, manteniment i serveis) ascendeix a uns 430.000 €.

Risc geològic i monitorització de talussos

Sant Miquel del Fai és un espai geològicament viu en què el risc geològic de despreniments no és zero. Per aquest motiu, el recinte s’ha dotat d’un protocol de gestió del risc fet amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). La reobertura coincideix amb el Dia Internacional de la Geodiversitat, que és el 6 d’octubre. Sant Miquel del Fai es troba dins la geozona que constitueix una secció representativa del límit entre la serralada Prelitoral i la conca de l’Ebre, d’elevat valor geològic. Hi destaquen les formes geomorfològiques associades als cingles amb la formació de salts d’aigua, balmes i gorgs.

Aquestes parets estan sotmeses als canvis constants de climatologia, dels cursos hidràulics i de les diferències tèrmiques, en un procés dinàmic i permanent d’erosió i alteració, motiu pel qual sempre hi ha un risc geològic. La gestió d’aquest risc comporta, principalment, la vigilància permanent, el manteniment i les inversions extraordinàries. Per tal de minimitzar-lo, es fa un manteniment anual, que enguany va tenir lloc al febrer. A partir del 2025 es preveu que es faci de 15 desembre a 15 de març, període anual de tancament del recinte.

La Diputació de Barcelona treballa en tres fronts simultanis i combinats, sota la supervisió i atenció de personal expert i amb l’acompanyament de l’ICGC. D'una banda, es fa el manteniment preventiu i correctiu de tot l’entorn visitable, que comporta la supervisió experta periòdica i treballs associats de sanejament i consolidació de zones o àmbits determinats. De l’altra, es preveu fer l’auscultació i vigilància de grans masses rocoses entre la Foradada i el salt del Tenes. Això comporta la instal·lació de sistemes de sensors i auscultació en línia i, a més, es faran inversions de les grans masses rocoses en l’entorn visitable, en funció dels resultats de la vigilància i inversions inicials de consolidació des del salt del Tenes fins a l’ermita de Sant Martí.

En una visita d’obres el dilluns 30 de setembre, el diputat d’Espais Naturals, Xesco Gomar, va explicar que “amb aquesta actuació hem assegurat els talussos i hem dut a terme uns treballs que continuaran durant els propers mesos per poder tenir tota la informació de què està passant diàriament i saber si s’ha de tornar a efectuar alguna altra actuació”. En aquest sentit, Gomar ha insistit que “el més important és la seguretat de les persones i, si en qualsevol moment això està en risc, la decisió serà ferma i caldrà el tancament”.

De la seva banda, Albert Abaurrea, cap del Servei d’Anàlisi i Gestió Territorial, Inversions i Obres de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, va explicar que Sant Miquel del Fai “té un sistema geològic que està ple d’elements que s’han d’anar vigilant i controlant”. Per això, ha afegit que, després del despreniment del passat 9 de març, “s’ha fet un reconeixement continu per veure els sectors sobre els quals s’havia d’intervenir, s’ha fet un sanejament exhaustiu del coronament i de tots els sectors i s’ha procedit a efectuar uns treballs per assegurar que les masses pètries quedin ben consolidades . Amb aquestes intervencions aquest sector queda amb molta més seguretat”.

A la visita també hi han participat els alcaldes de Bigues i Riells del Fai i Sant Feliu de Codines, Joan Galiano i Pol Cabutí, i responsables de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Ferran López Pacheco, responsable d’estudis i projectes de mitigació, i Marc Janeras Casanovas, cap de la unitat d’Enginyeria Geològica. A més, hi havia l’enginyera geòloga Raquel Garcia González, d'ACTIVA INGENIERIA Y GEOSERVICIOS S.L, que ha fet la direcció d’obra i seguiment del risc geològic, Miquel Marín, director de TALIO, que ha executat els treballs, i el coordinador de seguretat i salut, Antonio Martínez Murillo, arquitecte tècnic JACC & AMM.

Visites escolars i obertura entre setmana

La Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona està acabant de tancar la proposta pedagògica d’educació ambiental i de coneixement de l’entorn natural amb Aprèn Serveis Ambientals per començar a oferir visites escolars. Aquest any escolar començaran amb les escoles dels tres municipis propers: Bigues i Riells del Fai, Sant Quirze Safaja i Sant Feliu de Codines, i és previst que es puguin oferir a tots els centres escolars de Catalunya properament. Durant el 2025 és previst que el recinte es gestioni amb un contracte de servei integral (en preparació per a la licitació) que permetrà obrir tots els dies de la setmana i dotar-se d’un servei d’educació ambiental i visites per a grups escolars.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Sant Miquel del Fai, Turisme sostenible, ODS,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials