caes

Xarxa de Parcs Naturals | Montesquiu | Foix | Garraf | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Diputació de Barcelona Els guardes participen en els seguiments de les poblacions de quiròpters

Alta participació en la jornada de capacitació sobre ratpenats adreçada als guardes forestals dels parcs del Garraf, Olèrdola, Foix, Montesquiu i Sant Llorenç

31/01/2023

La Xarxa de Parcs Naturals va organitzar una jornada de capacitació per als guardes forestals del Parc del Garraf, Parc d’Olèrdola, Parc del Foix, Parc del Castell de Montesquiu i Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. La jornada, feta el dimecres 14 de desembre del 2022 i impartida pel Dr. Jordi Serra-Cobo, tenia com a objectiu introduir els assistents al món dels ratpenats i donar-los a conèixer els treballs quiropterològics que s’han fet i s’estan duent a terme en aquests parcs.  

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona va organitzar, el dimecres 14 de desembre del 2022, una jornada teoricopràctica de capacitació per als guardes forestals dels parcs del Garraf, d’Olèrdola, del Foix, del Castell de Montesquiu i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Impartida pel Dr. Jordi Serra-Cobo, la sessió es va realitzar a l’Oficina del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. La Mata i es va completar amb una activitat pràctica a l’exterior.

La capacitació, centrada en els ratpenats, va tractar diferents aspectes de la biologia, ecologia i evolució d’aquest singular grup de mamífers. Es van donar a conèixer els treballs que ha fet, des de fa anys, l’equip d'Areambiental i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio), i es van comentar els treballs que es duran a terme els propers anys. També es va proporcionar informació sobre l’estat de conservació actual de les espècies de ratpenats, és a dir, quines són més vulnerables, quines gaudeixen de poblacions estables i quines estan en regressió.

Un aspecte pràctic d’importància per als guardes, que estan implicats ja amb els seguiments de les poblacions de quiròpters, va ser informar-los sobre les èpoques en què les diferents colònies de ratpenats han de tenir una màxima protecció. Aquest aspecte té summa importància per a la gestió i protecció eficaç de les colònies de quiròpters, especialment en un període de canvis en la dinàmica de les poblacions degut a l’escalfament global. Finalment, es va tractar la circulació de patògens en les colònies de ratpenats. Era rellevant abordar aquesta part de la capacitació després de la pandèmia de la COVID-19 i de la quantitat d’informació poc contrastada que ha circulat per les xarxes socials. En aquest sentit, si bé sempre s’han de prendre precaucions quan es manipulen animals salvatges, la probabilitat de transmissió de virus dels nostres quiròpters als humans és molt baixa.

Un cop finalitzada la sessió teòrica, es va fer una activitat pràctica d’observació de caixes niu per a quiròpters. La capacitació es va fer en el marc del contracte plurianual 2022-2026, els objectius del qual són fer seguiments de les espècies de ratpenats presents en els diferents ambients d'aquests parcs, determinar i localitzar els elements d’interès de conservació prioritària, dur a terme tasques de capacitació per al personal dels parcs i divulgar els coneixements sobre ratpenats amb tasques d’educació ambiental.

L'assistència dels guardes va ser molt elevada i l’interès molt gran, la qual cosa va motivar que la capacitació fos molt participativa.

compartir

Font de la informació: Dr. Jordi Serra-Cobo

Categoria: Paisatge, Meteorologia, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Xarxa de Parcs Naturals, Montesquiu, Foix, Garraf, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Diputació de Barcelona, Biodiversitat, Diputació de Barcelona, ODS,