Ja es pot consultar en el catàleg col·lectiu dels centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals An annotated Checklist of the Vascular Plants of Catalonia (northeastern Iberian Peninsula) (Llista anotada de la flora vascular de Catalunya), el primer inventari complet de la flora vascular catalana. El document, elaborat per Llorenç Sáez i Pere Aymerich, consta de 720 pàgines i va aparèixer en digital a finals del 2021. Aplega unes 3.500 plantes autòctones i 1.130 al·lòctones i, tot i ser una contribució florística local, és interessant per a altres zones europees veïnes. A més de significar una fita històrica de l’inventari de la biodiversitat del país, és una base rigorosa molt útil per als professionals de la biodiversitat a l’hora d’abordar múltiples aspectes relacionats amb la flora (elaboració d’inventaris complets dels parcs i espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals, modernització de la nomenclatura científica emprada, identificació de noves plantes invasores, conèixer l’estatus d’espècies rares, etc.).
Una altra incorporació al catàleg col·lectiu és la Llista vermella de la flora vascular de Catalunya. Actualització any 2020, obra també de Pere Aymerich i Llorenç Sáez. El document és una actualització de la Llista vermella de la flora vascular de Catalunya, aplicant les categories i criteris internacionals de la IUCN, que modifica la Llista anterior inclosa en el Llibre vermell de la flora vascular de Catalunya de l’any 2010. Formen la nova Llista vermella 245 espècies i subespècies, un 7,0 % de la flora autòctona del territori. La Llista vermella 2020 incrementa en 44 tàxons la Llista vermella 2010, tot i que 37 espècies del 2010 han estat excloses en aquesta actualització. L’augment és degut a la incorporació de 81 tàxons. En aquest enllaç es pot conèixer el programa de seguiment de flora amenaçada de la Xarxa de Parcs Naturals (programa SEFA).
Finalment, també es pot consultar l’article sobre la I Biomarató de Flora Espanyola: ciència ciutadana per visibilitzar la biodiversitat vegetal. Celebrada del 21 al 23 de maig del 2021, va aplegar persones de tot l’estat que van sortir a fotografiar el nombre més gran possible de plantes. Es va realitzar utilitzant la plataforma de ciència ciutadana iNaturalist, i es va vertebrar per mitjà de coordinadors a totes les comunitats autònomes i al voltant de cent institucions, entre elles la Xarxa de Parcs Naturals, que van donar suport i divulgació a l’esdeveniment. Durant els tres dies de la I Biomarató més de mil participants van registrar unes 25.000 observacions de més de 2.500 espècies, aproximadament el 25 % de les espècies documentades a Espanya.
La publicació, a més, repassa les diverses activitats associades que es van organitzar, com ara xerrades, passejades botàniques, tallers de maneig de la plataforma, etc., i la celebració, posteriorment, d’un datablitz centrat en la identificació de grups de plantes poc coneguts, complicats i/o atractius, i a compartir les experiències de les activitats. En aquest enllaç es pot accedir al projecte i aquí les dades per a Catalunya.
Un catàleg col·lectiu que no para de créixer
Amb més de 33.000 referències, el catàleg col·lectiu dels centres de documentació aplega un gran volum d’informació i documentació sobre, entre d’altres, fauna, flora, diversitat històrica i cultural amb finalitat d'estudi i divulgació científica.
Permet fer cerques tant per al fons documental de cada un dels centres de documentació establerts a la Xarxa de Parcs Naturals com per a tot el conjunt, ja sigui mitjançant les cerques simples habituals de títol, autor, matèria, toponímia ISBN, sèries o signatura topogràfica; o cerques ampliades a paraules clau, tipologia de documents, editor, data, idioma o rellevància.