caes

Altres | Xarxa de Parcs Naturals Uns dies després de la I Biomarató es va celebrar un DataBlitz per resoldre dubtes i identificar espècies amb l'ajuda d'experts

Més de mil participants, 2.500 espècies i 25.000 plantes observades, balanç de la I Biomarató de Flora Espanyola

15/06/2021

El cap de setmana del 21 al 23 de maig es va celebrar la I Biomarató de Flora Espanyola, esdeveniment de ciència ciutadana en què els participants fan sortides de reconeixement d’espècies, pengen imatges de plantes i les identifiquen. Organitzada per la Societat Espanyola de Botànica (SEBOT), durant la I Biomarató es van observar més de 25.000 plantes, 2.500 espècies i hi van participar més d’un miler de persones, 4.478 observacions i 999 espècies de les quals en territori català.

Més de 25.000 observacions de plantes, més de 2.500 espècies de flora espanyola i més de 1.000 participants. Així de contundents són les dades balanç de la I Biomarató de Flora Espanyola, convocada el cap de setmana del 21 al 23 de maig per la Societat Botànica Espanyola (SEBOT), coincidint amb la setmana en què se celebraven el Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes (18 de juny) i el Dia Internacional de la Diversitat Biològica (22 de maig).

A Catalunya, es van fer 4.478 observacions amb 999 espècies detectades; 2.952 observacions i 786 espècies de les qual concretament a la província de Barcelona.

Ciència ciutadana contra la 'ceguesa botànica'

Aquest esdeveniment de ciència ciutadana se celebra amb la finalitat de lluitar contra l’anomenada "ceguesa botànica" (aquest biaix inconscient pel qual les plantes desperten menys interès que els animals), de manera que aquesta primera Biomarató de Flora pot qualificar-se d’èxit rotund. Universitats, jardins botànics, centres de recerca, institucions autonòmiques, grups d'aficionats i particulars de tot l’Estat espanyol van fer realitat aquest esdeveniment sumant les seves pròpies iniciatives en comunitats com Navarra, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, País Basc, Múrcia, Balears, Andalusia o Galícia.

Durant els tres dies, es van convocar nombroses activitats presencials per tot el territori, incloses excursions i passejades botànics, xerrades i tallers per a infants, joves i adults, que van acostar la biodiversitat vegetal a la societat.

Utilitzant iNaturalist, la major plataforma d'observació de la naturalesa del món, els participants van fotografiar i van identificar 2.500 espècies diferents que estan sent revisades per aficionats i experts en botànica. Entre el 21 i el 23 de maig, la ja de per si massiva iNaturalist va registrar tres vegades més observacions a Espanya que en setmanes anteriors. D'aquestes observacions, un 80 % es va correspondre a plantes.

DataBlitz per facilitar la identificació de les espècies

Com a colofó, el divendres 1 de juny es va celebrar un DataBlitz, esdeveniment en línia en què els participants poden interactuar entre ells i amb experts botànics per facilitar la identificació de les espècies fotografiades. La seva celebració optimitzarà la qualitat dels registres obtinguts, que podran ser utilitzats posteriorment en estudis científics gràcies a la seva inclusió a la base de dades de biodiversitat global GBIF.

En aquest vídeo al canal Youtube de la SEBOT podeu recuperar l’enregistrament complet del DataBlitz.

compartir

Font de la informació: Societat Espanyola de Flora Espanyola (SEBOT)

Categoria: Educació ambiental, Paisatge, flora, Divulgació, Vídeos, Aplicacions, Webs, Exposicions, Recerca i seguiment, Altres, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Notícies d'arreu, Vídeos, Webs i butlletins digitals, Educació ambiental,