caes

Montseny | Xarxa de Parcs Naturals Es va fer a la Biblioteca Pilarín Bayés de Vic

El paper de les dones en el món rural centra la jornada amb motiu del Dia Internacional de les Dones Rurals

19/10/2023

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones Rurals (15 d'octubre), la Biblioteca Pilarín Bayés de Vic va acollir, el dimarts 17 d’octubre, la jornada 'Les dones en el món rural. Memòria, divulgació i ciència', amb la participació d’unes quaranta persones. La jornada estava impulsada pel Servei de Gestió de Parcs Naturals i la Gerència de Biblioteques Municipals  de la Diputació de Barcelona en coordinació amb la Generalitat de Catalunya, amb qui formen la xarxa DocAmbCat (Xarxa de Centres de Documentació i Biblioteques ambientals de Catalunya). 

Aquesta efemèride és una de les quatre que cada any celebren conjuntament aquests organismes i en les quals participen diferents centres de documentació i biblioteques amb fons mediambiental del país. També fa uns anys que aquesta commemoració es treballa en el marc del Pla d’igualtat de gènere de la Reserva de la Biosfera del Montseny. 

Joana Barber, cap del Servei de Gestió de Parcs Naturals, va donar la benvinguda a les assistents, tot agraint la col·laboració existent entre administracions per dur-la a terme i posant èmfasi en el paper de la dona en la transmissió del patrimoni immaterial al món rural. 

La ponència marc "Dones al món rural: cap a una transició agroecològica" de Laia Baró, membre de la de la Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic, va servir per exposar la transformació ecològica al món rural des d'una perspectiva de gènere i facilitar tot de xifres i dades sobre el context de la dona pagesa. La conclusió va ser entorn al fet que les dones alimenten el món i que són aquestes les que fixen la població al territori..

La taula rodona central va tenir com a protagonistes Montse Argente, del Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca de l’Institut Català de les Dones. Generalitat de Catalunya; Eva Leucó, de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell; Carme Clopés, d’Arremangades. Associació de dones del Montseny; i Laia de Ahumada, autora d’Entre mans. Dones pageses, dones dempeus. La va moderar Inés Butrón, periodista especialitzada en alimentació i gastronomia.

Montse Argente va presentar el projecte “Dones rurals” que es desenvolupa al llarg de tot el territori de Catalunya i té com a objecte visibilitzar i reconèixer les aportacions que han fet les dones del món rural, creant un fons documental i gràfic, que vindria a trencar l’escassetat de fons bibliogràfics existents sobre aquest àmbit, tant a disposició dels estudiosos com del públic en general. 

Eva Leucó va presentar el projecte "Històries de vida", que coordina la Biblioteca de Taradell i que recull la Memòria oral de la gent gran, amb monogràfics de temes diversos, com ara la dona a pagès. Una proposta que va emocionar l’auditori.

Carme Clopés va explicar el projecte Arremangades. Associació de dones del Montseny. Entre diverses actuacions, han fet el catàleg de l'associació (que inclou artesanes del món de la llana, cosmètics, melmelades, formatges, aliments, il·lustracions, visites guiades, consultories...). Tot fet per dones, km 0 i del Montseny. També va presentar l’exposició itinerant Dones del Montseny, que en aquests moments es pot veure a la Biblioteca de Santa Maria de Palautordera.

Laia de Ahumada va presentar el seu llibre Entre mans, que inclou disset entrevistes a dones pageses de tot Catalunya, al capdavant de petites explotacions de caire familiar, amb maneig tradicional i/o agroecològic, que agafen el relleu d’una pagesia a la qual costa d’acceptar que les dones, tants anys invisibilitzades, puguin ser el seu futur. En el fons, totes demanen ser visibilitzades més enllà de ser "la dona del pagès" i trencar amb la clàssica visió patriarcal de la societat actual, especialment, en el món rural

La jornada va acabar amb un interessant debat sobre com abordar l’empoderament de la dona al món rural i les dificultats econòmiques per mantenir les explotacions agràries. Després de la cloenda, es va fer una visita guiada a la Biblioteca Pilarín Bayés. 

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Montseny, Xarxa de Parcs Naturals, Educació ambiental, ODS,