L'Informatiu dels parcs

Xarxa de Parcs Naturals El curs 2023-2024 invertint en el projecte de Cuines eficients a l’Àfrica

El programa d'educació ambiental Coneguem els nostres parcs compensa les emissions de CO2 i redueix la seva petjada ecològica

27/11/2024

El programa d’educació ambiental Coneguem els nostres parcs de la Xarxa de Parcs Naturals, ha assumit un curs més la responsabilitat de la seva petjada de carboni i ha contribuït a la reducció de gasos d'efecte hivernacle mitjançant el finançament de projectes de compensació d'emissions de la cartera de Clean CO2. En el curs 2023-2024, s'han compensat 13 tones de CO2 mitjançant la inversió en el projecte de compensació de Cuines eficients a l’Àfrica certificades per Gold Standard.

Aquest projecte promociona la producció i distribució local de cuines més eficients, amb l’objectiu de reduir les emissions de carboni i la pèrdua de biodiversitat mentre es millora la salut de les persones.

Més d'un terç de la població mundial cuina en focs oberts, que acostumen a estar a l’interior de les vivendes. Aquests focs produeixen molt de fum, amb el conseqüent impacte negatiu en la salut de les persones. Al món, moren quatre milions de persones de malalties respiratòries causades per la cocció a foc obert. Aquesta dada és superior al nombre conjunt de morts per tuberculosi, malària i sida. A més, la preparació dels àpats a foc obert té un gran impacte en el clima i el desenvolupament social de les dones i els nens, ja que són elles i ells, al cap i a la fi, els que solen ser els responsables de la recollida de la llenya i preparació del menjar.

El projecte Cuines eficients a l’Àfrica alleuja l'impacte sobre el clima alhora que millora la salut de les persones invertint en la fabricació local, distribució i venda de fogons més nets i rendibles. A causa del seu disseny intel·ligent, aquestes cuines utilitzen un 50 % menys de llenya i produeixen menys fum que les utilitzades tradicionalment. A més de millorar la salut de les persones, aquest sistema ajuda a combatre la desforestació i reduir la quantitat d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a l’atmosfera, lluitant així contra el canvi climàtic.

Tal com s’explica al web de Clean CO2, "la compensació és l’acció de neutralitzar la quantitat d’emissions de CO2 (petjada de carboni) que emet una persona, empresa o organització quan fa una activitat, invertint econòmicament en un projecte per la millora del medi ambient i l’entorn social on es desenvolupa" i, en el cas del Coneguem els nostres parcs, les emissions compensades són les associades als desplaçaments en vehicle i la producció de materials.

A mes, com tots els projectes Clean CO2, el projecte de cuines eficients a l’Àfrica està certificat per l'estàndard internacional The Gold Standard i participa dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS), especialment els números 1 "Fi de la pobresa", 3 "Salut i benestar", 5 "Igualtat de gènere", 7 "energia assequible i no contaminant", 8 "Treball digne i creixement econòmic", 13 "Acció climàtica" i 15 "Vida terrestre".

La iniciativa de compensar les emissions de carboni del Coneguem els nostres parcs va començar el curs 2009-2010 i en edicions anteriors s’ha col·laborat amb projectes com Malawi Borehole Project (2021-2022 i 2022-2023); Madre de Dios Amazon REED Project, a l’Amazònia peruana (curs 2019-2020); Darica Hydro Power Plant Project, a Turquia (curs 2018-2019); l’Andra Pradesh Wind Power Project, a l’Índia (curs 2016-2017); o el GE Teobaldo Ceramic Project, Brasil (curs 2015-2016).

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Xarxa de Parcs Naturals, Educació ambiental, ODS,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials