caes

Xarxa de Parcs Naturals | Guilleries-Savassona | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Diputació de Barcelona Un curs marcat per la pandèmia

El programa Viu el parc a l'escola s'adapta a la nova situació de les escoles amb xifres de participació similars a altres cursos

22/07/2021

Aquest ha estat un curs escolar diferent en què les escoles han funcionat amb grups bombolla i han optat per realitzar menys sortides. Malgrat això, la Xarxa de Parcs Naturals ha seguit oferint el programa Viu el parc a l'escola, adaptat a la nova situació, amb xifres de participació similars a altres cursos amb més de 3.800 alumnes i un total de dos-cents grups escolars.

El Viu el parc a l’escola és un programa d’educació ambiental que vol donar a conèixer als infants l’espai natural més proper a la seva escola. El programa es desenvolupa ininterrompudament des de fa trenta anys amb la participació, cada any, d’infants de 5è de primària de més de cent trenta escoles dins de l’àmbit territorial de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Consta de dues grans fases, la primera a l’aula de l’escola de la mà d’un educador o educadora ambiental, i una segona al Parc, on en una gran festa que agrupa diverses escoles es realitzen un seguit d’activitats ludicoformatives que volen donar a conèixer als nens i nenes els principals elements naturals i patrimonials del Parc. 

L'inici del curs 2020-2021 va plantejar diversos dubtes a l’equip pedagògic del Viu el parc a l’escola sobre com fer les activitats i sortides. La situació era molt incerta, però malgrat això es va apostar per tirar endavant amb el programa. Atenent i escoltant la preocupació de les escoles, es van realitzar un seguit d’adaptacions per fer-ho possible. Així, d’una banda es va adaptar la primera fase del programa. La proposta va consistir a eliminar la visita presencial de l’educador o educadora ambiental a les escoles i substituir-la per un vídeo de presentació i preparació del Programa. D’aquesta manera, les escoles evitaven el contacte dels alumnes amb una persona externa als seus grups bombolla.

La segona adaptació afectava la part més important del programa, la sortida a un parc natural. L’essència del Viu el parc a l’escola és la realització d’una sortida a un dels espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals en format festa i en la qual es troben nens i nenes de diferents escoles. Era clar que la sortida no es podia mantenir amb les mateixes característiques que anys anteriors, així que es va optar per realitzar una sortida per escola, sense barrejar centres educatius.

Per últim, donada la incertesa sanitària es va permetre a les escoles fer la inscripció al programa al llarg de tot el curs, sense posar una data límit i, així, poder adaptar-se millor a les necessitats de cada centre.

Aquestes adaptacions han permès realitzar el Viu el parc a l’escola amb xifres de participació similars a altres cursos: més de 3.800 alumnes i un total de dos-cents grups escolars. Tot un èxit!

Viu el parc a l'escola adaptat

També cal destacar que aquest curs s’ha dut a terme la primera adaptació del Viu el parc a l’escola per a les escoles d’educació especial. L’escola pionera ha estat l’escola Crespinell de Terrassa, que el passat 10 de juny va gaudir d’una jornada de descoberta de l’entorn, dels animals, les plantes, les olors i personatges de llegenda del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Podeu llegir-ne la crònica aquí.

Encara sense saber del cert què passarà el curs vinent i en quines condicions es desenvoluparà el programa, l’equip pedagògic continua treballant perquè tots els centres interessats puguin gaudir d’un Viu el parc a l’escola de qualitat que permeti als infants gaudir dels espais naturals protegits.

compartir

Font de la informació: Viu el parc a l'escola

Categoria: Accessibilitat als parcs, Educació ambiental, Educació ambiental, Xarxa de Parcs Naturals, Guilleries-Savassona, Marina, Litoral, Montesquiu, Foix, Garraf, Montnegre-Corredor, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Diputació de Barcelona, Educació ambiental, ODS,