caes

Xarxa de Parcs Naturals | Marina | Litoral | Montnegre-Corredor Una iniciativa de vint-i-nou biblioteques i tres centres de documentació del Maresme

Es presenta a Mataró la guia de recursos 'Singularitats naturals del Maresme'

01/06/2018

El dilluns 14 de maig es va presentar a les 19.30 h a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró la guia de recursos 2018, 'Singularitats naturals dels Maresme'. L’acte s’emmarcava dins del projecte comarcal Guies de recursos, que editen anualment les biblioteques del Maresme des del 1996.

Aquestes publicacions estan dedicades a divulgar temes de l’àmbit locals: tradicions, història, gastronomia, cultura i, enguany, sobre les peculiaritats naturals presents a cada municipi amb la voluntat de fer despertar la curiositat sobre el medi natural a la ciutadania. La guia pretén descobrir la riquesa natural de la comarca i despertar la curiositat i l’interès per conèixer els espais naturals més propers. Entre aquests es poden citar els rials d’Alella, la praderia de posidònia de Mataró o els boscos de roure pèndol de Tordera; a més de descobrir espècies singulars de flora i fauna de la comarca, com pot ser la papallona d’arboç, el corb marí o els ratpenats, per citar-ne alguns.

Taula rodona i debat

La presentació de la guia es va fer mitjançant una taula rodona que va aplegar quatre dels experts que van participar en l’elaboració d’alguns dels textos i dels vídeos que es poden visualitzar per mitjà de codis QR: Oriol Bassa, Toní Marí, Joan Manuel Riera, Xavier Seglar i Gregori Muñoz-Ramos La taula va estar moderada per Josep Melero, cap de la Secció de Divulgació i Comunicació de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals. El moderador va destacar, entre altres  aspectes, la llarga trajectòria de treball en xarxa que tenen les biblioteques del Maresme que es constata també en la implicació en el projecte “Parcs i biblioteques... naturalment!”, que lideren la Xarxa de Parcs Naturals i la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

A continuació, Oriol Bassa, tècnic superior de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafolls i del Consell Comarcal del Maresme, va parlar del valor dels boscos del Maresme, de la seva evolució i gestió i de la problemàtica actual de la plaga de l’escarabat tomicus. Toni Marí, responsable del Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral, va comentar la seva experiència com a educador i guia ambiental difonent la diversitat del patrimoni natural per a un millor coneixement del medi. A continuació, Joan Manel Riera, director de l’Escola de Natura del Corredor va citar molts dels conceptes que amaga la guia i com el coneixement de la fauna que ens envolta ens ensenya a llegir i interpretar el territori. Finalment, Xavier Seglar i Gregori Muñoz-Ramos, tècnics de l’Escola del Mar de Badalona, van exposar la necessitat de conservar la praderia posidònia del litoral maresmenc i dels projectes existents per a la seva conservació, i com la ciutadania pot participar en el seu seguiment i evolució.

Després de les exposicions, es va obrir un interesant debat amb el públic assistent, centrat en els valors del bosc, la salvaguarda de la fauna i la flora autòctones, la divulgació científica i del paper del voluntariat ambiental.

S’han editat mil exemplars de la guia en paper destinats a biblioteques, centres educatius i entitats dedicades a la recerca i la divulgació ambiental. Per al gran públic, està disponible gratuïtament a l’app BibliosMaresme, disponible per a tauletes i mòbils (Android i IOS).

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: fauna, Paisatge, Publicacions, Educació ambiental, Divulgació, Biodiversitat, Xarxa de Parcs Naturals, hàbitats, flora, Educació ambiental, Guia de descoberta, Marina, Litoral, Llibres, revistes i CD, Montnegre-Corredor, general,