Es presenta el 4t Premi Rafael Patxot i Jubert
Portada. Autor: IEC
El dimarts 10 de març a les 18 h, la sala Pere i Joan Corominas de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) acollirà la presentació de 'La Patum de Berga: festa, guerra i política', obra d'Albert Rumbo Soler i 4t Premi Rafael Patxot i Jubert.
L'acte comptarà amb la presència de Joandomènech Ros, president de l'IEC; Josep Tarín, diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals, i Albert Rumbo, autor del llibre.
La Patum de Berga: festa, guerra i política és ja el quart volum de la col·lecció "Premi Rafael Patxot i Jubert" i es correspon a la categoria de cultura popular catalana, excursionisme i llengua catalana.
En aquest enllaç trobareu més informació dels tres volums apareguts fins al moment dins la col·lecció: Santuaris, ermites i capelles de l'època del Barroc. Geografia sagrada de la muntanya catalana (Garganté, M., Solà, X.); La marina catalana a la Baixa Edat Mitjana. Sant Feliu de Guíxols, un port excepcional en la construcció i carenat de coques, naus i naus grosses (Pujol, M.), i L'univers vivent d'Hildegarda von Bingen: Perspectives filosòfiques (Rabassó, G.).
Descobrir 'L'Univers Patxot'
Rafael Patxot i Jubert va néixer a Sant Feliu de Guíxols el 1872 en una família d'industrials i va estudiar a Barcelona, París i Londres. Va ser un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX, amb projectes culturals com ara el suport a l'Institut d'Estudis Catalans, l'Estudi de la Masia Catalana o l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Figura polièdrica i d'interessos ben variats, fou també un dels precursors de l'estudi de l'astronomia i la meteorologia a Catalunya. L'any 1936 es va veure forçat a exiliar-se a Suïssa, d'on va decidir no tornar mentre el país estigués en mans del règim feixista de Franco. Va morir a Ginebra el 8 de gener del 1964.
Si esteu interessats a conèixer més profundament la figura de Rafael Patxot, podeu consultar la pàgina web temàtica així com visitar Masia Mariona, seu actual del Parc Natural del Montseny. El mas, edificat entre 1926 i 1931 per iniciativa seva i sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras, acull l'exposició "Univers Patxot" que ofereix una visió general de la seva obra científica i de mecenatge amb l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, l'astronomia i el cançoner popular. A la planta segona hi ha una sala polivalent i biblioteca, on també hi ha un equipament audiovisual, connectat amb la sala d'actes.
També teniu a l'abast la biografia Rafael Patxot i Jubert. Una vida de tramuntana escrita per la seva néta, Núria Delétra-Carreras i Patxot. Publicada originàriament en francès l'any 2008, en trobareu la traducció al català a la Llibreria de la Diputació.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montseny, Llibres, revistes i CD, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Diputació de Barcelona, general,