caes

Xarxa de Parcs Naturals Més cinquanta mantenidors de senders participen en la trobada anual del Comitè de Senders de la FEEC

El Pla d'itineraris de la XPN es presenta a les II Jornades Nacionals de Senderisme

23/04/2018

El passat cap de setmana del 7 i 8 d’abril va tenir lloc a Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà) les II Jornades Nacionals de Senderisme que anualment organitza el Comitè de Senders de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Les jornades són una ocasió idònia perquè les entitats excursionistes, els cuidadors de senders i els ens públics i privats que se n’ocupen, reflexionin i debatin conjuntament sobre temes d’interès comú.

 

Les jornades van ser inaugurades per l’alcalde de la localitat, Carles Motas, i el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català. El programa va comptar amb diferents conferències i presentacions que es van fer al llarg del dissabte. La primera va anar a càrrec del Consell Comarcal del Baix Empordà, que va presentar la seva xarxa de senders i les activitats que s’hi realitzen. Seguidament,  va tenir lloc una presentació a càrrec de l’associació Rodamunt que va fer una demostració pràctica de l’ús de la Joëlette, un  estri que permet ascendir muntanyes a persones amb la mobilitat reduïda. També el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya va exposar les seves accions en relació al seguiment de les activitats esportives que es fan als senders. Cossetània Edicions va presentar la seva col·lecció “Azimut”, dedicada a divulgar indrets excursionistes i que compta ja amb més de dos-cents títols.

 

Finalment, diferents tècnics de la Xarxa de Parcs Naturals van presentar, conjuntament, la comunicació Els itineraris senyalitzats a la Xarxa de Parcs Naturals, a càrrec del cap de la Secció de Divulgació i Comunicació, Josep Melero; dels tècnics d’ús públic, Elisabet Ros (Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny) i Josep Canals (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac) i David Riera (de la colla de manteniment del Montseny). Entre tots quatre es va dibuixar un marc general del pla de senyalització i homologació d’itineraris que es duu a terme als parcs naturals que gestiona la Diputació de Barcelona, així com quin és la política de col·laboració amb entitats del territori per a establir itineraris, la seva política de divulgació i difusió (a través de fulletons, web i app) i quina es la problemàtica associada a la instal·lació i manteniment dels senyals.

 

Val a dir que la Diputació de Barcelona manté un conveni anual de col·laboració amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per a l’homologació d’itineraris com a PR o SL. En l’actualitat, la Xarxa de Parcs Naturals disposa de 220 itineraris (entre GR, PR, SL i itineraris propis no homologats) que sumen un total de 1.672 km senyalitzats en tot el conjunt dels parcs (una distància que equival a la distància que hi ha del cap de Creus, a Catalunya, a Finisterre, a Galícia).

 

La jornada va comptar amb una cinquantena d’assistents, entre els quals hi havia diferents mantenidors d’itineraris homologats que van destacar la tasca que fa la Diputació de Barcelona en aquest àmbit, segurament la primera administració pública del país que disposa del major nombre d’itineraris homologats. La jornada va ser conclosa pel president de la FEEC, Jordi Merino, i el vicepresident i cap de l’Àrea de Territori, Josep Casanovas.

 

L’endemà, diumenge al matí, els assistents van poder participar en una excursió pels entorns de la localitat santfeliuenca, resseguint tres dels senders que creuen el municipi: el SL-C 35, el PR-C 101 i el GR 92.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Notícies d'arreu, Educació ambiental, general,