caes

Diputació de Barcelona | Xarxa de Parcs Naturals En el marc de la Federació Europea de Parcs Naturals

La Diputació de Barcelona participa en l'elaboració d'una Guia sobre Salut i Espais Naturals

13/04/2018

La Diputació de Barcelona és un dels més de quatre-cents membres de quaranta països europeus que formen la Federació Europarc (Federació de Parcs Nacionals i Naturals d’Europa). Entre els diversos grups de treball de la Federació, la Gerència de Serveis d'Espais Naturals de la Diputació participa des del seu inici en la Comissió de Salut i Àrees Protegides, formada per sis membres de diferents països. L’objectiu de la Comissió és afavorir que la dimensió de la salut i el benestar de les persones s’incorpori de manera ordinària en les polítiques de planificació i gestió d’espais naturals protegits.

A aquest efecte, la Comissió acaba de publicar en línia una guia pràctica que porta per títol Beneficis dels parcs i les àrees protegides per a la salut i el benestar de les persones, que es pot consultar en la seva versió anglesa en aquest enllaç. Aquest document representa la translació a Europa de la iniciativa mundial “Healthy Parks, Healthy People”, impulsada en el darrer Congrés Mundial de Parcs.

La guia és un document que recull missatges molt concisos sobre la problemàtica actual de salut en la nostra societat, les evidències científiques de com el contacte amb la natura pot millorar la salut i el benestar de les persones, i diverses recomanacions sobre la manera en què els espais naturals protegits poden aportar beneficis en aquest sentit.

Els efectes beneficiosos del contacte amb la natura

Nombrosos treballs mèdics demostren que el contacte amb la natura disminueix l’estrès, millora els patrons de son i incrementa la capacitat de concentració. Així mateix, un passeig diari de mitja hora per un espai natural redueix el risc de patir problemes cardíacs i circulatoris, diabetis, determinats tipus de càncer, depressió i demència.

Més enllà de la participació en la confecció global del document, la Diputació de Barcelona ha aportat dades específiques del nostre territori, com els que es desprenen d’un treball que es va dur a terme conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona, a partir d’enquestes als visitants dels parcs. Aquest estudi mostra com 8 de cada 10 persones que visiten els parcs naturals tenen una motivació relacionada amb la salut i el benestar físic i/o mental, i que 7 de cada 10 manifesten, quan finalitzen la seva visita, que han percebut una millora en aquest àmbit. Entre els elements que més contribueixen a aquesta sensació de benestar, els visitants citen els boscos (71%), el paisatge (69%) i el silenci (63%).

compartir

Font de la informació: Gerència de Serveis d'Espais Naturals

Categoria: Diputació de Barcelona, Diputació de Barcelona, Xarxa de Parcs Naturals, general,