caes

Xarxa de Parcs Naturals Es va fer en línia, amb prop de vuitanta participants

La 4a Jornada DocAmbCat promou la formació en la difusió en línia dels fons ambientals

26/11/2020

Prop de vuitanta persones van assistir el dimecres 25 de novembre a la 4a Jornada DocAmbCat dels centres de documentació i biblioteques ambientals de Catalunya, que es va fer en línia. La sessió va comptar amb diverses ponències formatives centrades en la difusió dels fons ambientals de les biblioteques i centres de documentació. La xarxa DocAmbCat és una iniciativa conjunta del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

La xarxa DocAmbCat, amb més d’un centenar de biblioteques i centres de documentació amb fons ambientals, facilita la formació i el treball col·laboratiu entre els professionals i promou activitats per difondre la documentació i la informació ambiental per tal de donar millor servei als usuaris. La 4a Jornada, celebrada el dimecres 25 de novembre, tenia com a objectiu formar el personal de biblioteques i centres de documentació ambiental per millorar la seva competència en la difusió d'informació ambiental, especialment en espais virtuals.

La salutació va anar a càrrec de Joandomènec Ros, president de l'Institut d’Estudis Catalans, Marc Darder, cap del Gabinet Tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i Josep Tarín, diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona.

Montserrat Grabolosa, del Centre de Documentació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i Josep Melero, de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, van presentar la xarxa de centres amb documentació ambiental i les darreres accions que s'han promogut. Així, Grabolosa va explicar que cal aprofitar-se d’estar en una xarxa com DocAmbCat per multiplicar recursos, arribar a més usuaris i ser més visibles, ja que aquesta ofereix un ventall més extens de serveis i materials disponibles.

Josep Melero, per la seva part, va explicar les accions dutes a terme durant el 2020 i les previstes per al 2021. Entre elles cal destacar les jornades tècniques de formació que es promouen per al col·lectiu i les quatre efemèrides ambientals que es commemoren cada any de forma conjunta (en la Setmana de la Natura d’enguany, per exemple, han participat més de cinquanta biblioteques) i va mostrar el nou mapa de localització de centres i un punt de llibre dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que s'acaben d'editar. Així mateix, va encoratjar a seguir treballant en xarxa i a aprofitar les eines telemàtiques de què cada centre disposa.

Eines digitals

La jornada de formació va continuar amb la ponència de l'especialista en xarxes socials Jordi Cirach, que va explicar que la difusió de col·leccions i serveis, cercar nous públics, crear comunitat i afavorir la participació i la cocreació són els reptes digitals actuals de les biblioteques i centres de documentació. Per això, cal seleccionar el format de difusió, cercar nous públics i afavorir la cocreació, generar dinàmiques de participació i interacció, observar, escoltar i participar per tenir les xarxes socials com a aliades en la difusió de les biblioteques.

El taller de Manuel Campos, d'Amical Wikimedia, va abordar com escriure, editar i publicar informacions ambientals a la Viquipèdia i va oferir recomanacions. Campos també va parlar de projectes Wiki interessants i de Wikimedia Commons i Wikidata.

El darrer taller el va fer Eli Ramírez, bibliotecària i dibuixant, que va mostrar idees a l’hora de comunicar continguts de les biblioteques i sobre com han de ser els missatges. En aquest sentit, va recomanar Canva, que ofereix moltes opcions de disseny per crear continguts atractius.

Pèrdua de biodiversitat

La 4a Jornada la va tancar Jaume Vicens, subdirector general de Biodiversitat i Medi Natural de la Generalitat, el qual va centrar el seu discurs en la necessitat de comunicar la pèrdua de biodiversitat que està patint el nostre país. Per a Vicens, les biblioteques i els centres de documentació DocAmbCat tenen un rol fonamental per comunicar i fer arribar a la ciutadania l'Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya.

Els organitzadors de la trobada van emplaçar-se per una nova edició el 2021, desitjant que aquesta sigui de forma presencial.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Educació ambiental, Divulgació, Ponències, Webs, Publicacions, Xarxa de Parcs Naturals, Dia Europeu dels Parcs, Biodiversitat, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS, Llibres, revistes i CD,