caes

Xarxa de Parcs Naturals | Montseny | Guilleries-Savassona | Marina | Montesquiu | Garraf | Montnegre-Corredor | Sant Llorenç-Obac | Diputació de Barcelona Montesquiu ha estat l'únic parc on s'ha localitzat també la marta

La 2a campanya de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors a la Xarxa de Parcs Naturals detecta la presència de gat fer a Montesquiu, Guilleries-Savassona i Montseny

30/05/2023

El seguiment del gat fer i altres mesocarnívors (període 2021-2022), coordinat pel Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN), s’ha desenvolupat en 29 parcel·les d’arreu de Catalunya. En l’àmbit dels sis parcs de la Xarxa de Parcs Naturals que hi participen, s’ha detectat el gat fer (Felis silvestris) únicament al Parc del Castell de Montesquiu, Espai Natural de les Guilleries-Savassona i Parc Natural del Montseny. Pel que fa a la resta d’espècies, les més abundants són la guineu seguida de la fagina i el teixó i la geneta. Enguany, aquest seguiment s’ha incorporat al conveni de col·laboració entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals.

Durant la segona campanya del projecte (2021-2022), coordinat pel Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN), es van mostrejar 29 parcel·les distribuïdes pel territori català. D’aquestes localitats, on s’ha obtingut informació sobre la presència i l’abundància d’aquest grup de mamífers, sis es troben dins la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Són els següents: Parc del Castell de Montesquiu, Espai Natural de les Guilleries-Savassona, Parc Natural del Montseny, Parc del Montnegre i Corredor, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i Parc del Garraf.

Cada parcel·la està formada per un mínim de dotze càmeres disposades en forma de quadrícula, amb una separació d’1,5 km. Els aparells estan actius en punts amb evidències d’activitat de fauna durant un mínim de tres mesos, i es prioritza l’època de zel del gat fer (desembre-març).

Presència del gat fer a tres parcs de la Xarxa de Parcs Naturals

Tal com era de preveure, el gat fer només ha aparegut a les tres parcel·les més connectades amb el Pirineu i el Prepirineu (àmbit de distribució principal de l’espècie a Catalunya) i amb una abundància més aviat baixa en comparació amb la resta d’espècies ja que suposa un 4,5 % de les deteccions de mesocarnívors en aquestes localitats. És especialment destacable la presència del felí al Parc del Castell de Montesquiu, on ha estat detectat a gairebé el 80 % de les càmeres instal·lades, mentre que a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i al Parc Natural del Montseny ha aparegut al 25 % i 33 % dels punts de mostreig, respectivament.

Montesquiu ha estat també l’única localitat on s’ha detectat la presència de marta, un fet esperable tenint en compte els requeriments centreeuropeus de l’espècie i que la seva presència en aquest Parc sigui regular. Cal destacar, però, que durant la primera campanya (període 2020-2021) es va detectar aquesta espècie molt esporàdicament (en principi, es tractava d'un sol individu) a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

Altres mesocarnívors

Així mateix, els resultats de la campanya mostren que la guineu és el l’espècie més abundant a la major part de les localitats, representant un 44 % de les deteccions totals de carnívors. En segon lloc, es troba la fagina, que és especialment abundant als parcs més forestals de la Xarxa de Parcs Naturals, com ara el Parc del Montnegre i el Corredor, l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. El teixó també ha estat la segona espècie més detectada en alguns parcs amb un paisatge més variat, com ara el Parc del Castell de Montesquiu i el Parc del Garraf. La geneta es troba en quarta posició, amb una abundància destacable únicament al Montnegre, amb el 23 % de les deteccions totals de carnívors.

Finalment, l’activitat de les càmeres ha permès la detecció d’altres mamífers carnívors fora de l’abast de l’estudi, com són la mostela o la llúdriga.

Col·laboració entre les administracions

El Pla de seguiment de carnívors compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Zoo de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Enguany, aquest seguiment de carnívors a la Xarxa de Parcs Naturals ha passat a formar part del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Patronat del Museu de Granollers, per a la realització de programes de seguiment i recerca vinculats a la fauna silvestre d’interès de conservació de la Xarxa de Parcs Naturals, que també inclou el seguiment de papallones diürnes, petit mamífers, ratpenats i amfibis.

A dia d’avui, el Grup FELIS-ICHN i els equips tècnics dels diferents parcs i espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona estan duent a terme la tercera campanya de seguiment i, ben aviat, es tindran resultats. Finalment, de cara a la quarta campanya, està previst que s’incorpori el Parc de la Serralada de Marina a la xarxa d’estacions del projecte.

compartir

Font de la informació: Marc Vilella / Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN)

Categoria: fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Xarxa de Parcs Naturals, Montseny, Guilleries-Savassona, Marina, Montesquiu, Garraf, Montnegre-Corredor, Sant Llorenç-Obac, Diputació de Barcelona, Biodiversitat, Diputació de Barcelona, ODS,