caes

Xarxa de Parcs Naturals | Guilleries-Savassona | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Sant Llorenç-Obac | Diputació de Barcelona Per primer cop de manera simultània s’hi farà un seguiment i estudi complert d’amfibis

La Societat Catalana d'Herpetologia (SCH) i el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) de Masquefa investiguen els amfibis de set espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals

21/06/2021

La Societat Catalana d'Herpetologia (SCH) i el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) han posat en comú la seva capacitat professional i operativa per estudiar l’evolució de les poblacions d’amfibis de la Xarxa de Parcs Naturals. Aquesta serà la primera vegada que la Diputació de Barcelona faci un estudi tan complet sobre els amfibis presents en alguns dels seus espais naturals. 

La Diputació de Barcelona ha aprovat, amb un contracte pluriennal 2022-2023 (prorrogable a 2024-2025) la proposta de la SCH i el CRARC per fer el seguiment de les poblacions d’amfibis al Parc del Garraf, Parc d’Olèrdola, Parc del Foix, Parc del Castell de Montesquiu, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Parc de la Serralada Litoral i Espai Natural de les Guilleries–Savassona.

Gràcies a aquesta unió professional, s’obtindran dades de presència, abundància, fenologia, selecció d’hàbitats, distribució de les diferents espècies d’amfibis dins la Xarxa de Parcs Naturals i l’afectació de les noves espècies invasores introduïdes (peixos i amfibis exòtics, etc.). També s’estudiaran les variacions en les poblacions d’amfibis després de fer intervencions de millora en punts d'aigua o bé com canvien les tendències de certes espècies any rere any per adaptar-se a les variacions degudes al canvi climàtic. 

En l’apartat de control veterinari i epidemiològic, i en col·laboració amb el programa SOS ANFIBIOS de l'Associació Herpetològica Espanyola, s’investigarà l’eventual presència de totes les patologies que afecten els amfibis utilitzant diverses metodologies, incloent les causades per diversos fongs i virus, però també bacteris i paràsits, totes elles declarades malalties emergents. 

S’estudiaran també altres zoonosis i malalties de declaració obligatòria, així com tòxics ambientals, totes elles d’elevada preocupació en la conservació d’aquest grup de vertebrats tan vulnerables. Aquestes dades són de vital importància per conèixer la tendència de cadascuna de les espècies als diferents parcs i poden permetre als òrgans gestors actuar en conseqüència. 

Al març, la Societat Catalana d’Herpetologia, també amb la col·laboració del CRARC, i la Xarxa de Parcs Naturals van aprovar un contracte menor per fer seguiment d’amfibis als mateixos espais naturals durant aquest 2021.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Hidrologia, invertebrats, Recerca i seguiment, Xarxa de Parcs Naturals, Guilleries-Savassona, Litoral, Montesquiu, Foix, Garraf, Sant Llorenç-Obac, Diputació de Barcelona, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,