La Xarxa de Centres de Documentació, present en un curs sobre revistes científiques
T. Baiget, professor del curs. Autor: XPN
El 21 de setembre, el Pati Manning de Barcelona va acollir el curs 'El professional de la informació com a assessor dels investigadors: com publicar amb impacte en revistes científiques'.
Impartit per Tomàs Baiget, especialista en aquesta matèria, el curs tenia tres objectius principals: revisar els conceptes bàsics de la publicació científica i oferir consells per rendibilitzar al màxim l’esforç de publicar articles i ponències; donar recomanacions i determinades pautes formals per publicar en revistes d’impacte, intentant que després altres autors els citin, i presentar la casuística existent al voltant de les revistes.
Entre d’altres temes, durant les quatre hores que va durar el curs, Baiget va abordar els fonaments de la comunicació científica i el procés de publicació, la gestió d'articles amb programari de codi lliure OJS (Open Journal Systems), l’ètica de la publicació científica. També va oferir un panorama de les principals editorials i bases de dades científiques, publicacions en obert (Open Access), repositoris temàtics i institucionals, avaluació de la qualitat de les revistes, rànquings, índexs de qualitat, etc.
Així mateix, va haver-hi temps per parlar de la ciència 2.0 i de l’ús de les xarxes socials per a promocionar-se i per oferir als assistents recursos interessants per atendre millor els investigadors i ser capaços de donar-los més informació sobre on cercar i publicar.
L’acció formativa s’adreçava als bibliotecaris i els documentalistes dels centres de documentació mediambientals i estava gestionada pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. D’acord amb el conveni de col·laboració se situa dins de les diferents actuacions de DocAmbCat. Aquesta xarxa informal agrupa les 135 biblioteques i centres de documentació catalans amb fons específics sobre temes ambientals, facilita el treball col·laboratiu i promou activitats diverses com aquest curs perquè els professionals dels centres puguin estar al dia mitjançant formació, assistència a jornades i altres accions, amb l’objectiu de donar el millor servei als usuaris.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, general,