caes

Montseny | Xarxa de Parcs Naturals Amb Juana Barber i Dolors Rodríguez

La Xarxa de Parcs Naturals, present a l’exposició “Emboscades, Dones i bosc”

04/03/2024

Des d’aquest dilluns, 4 de març, i fins el 14 d’abril es pot veure al jardí del Palau Robert de Barcelona l’exposició “Emboscades. Dones i bosc”, una exposició fotogràfica que pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país. A la mostra, basada en fotografies i audiovisuals, hi ha participat Juana Barber, cap del Servei de Gestió de Parcs Naturals i directora de la Reserva de la Biosfera del Montseny, i Dolors Rodríguez, guarda forestal del Parc Natural del Montseny.

L’exposició Emboscades. Dones i bosc convida a explorar i endinsar-se (emboscar-se) en el paper de les dones en l’àmbit forestal, així com en la importància de gestionar i conservar els boscos. Tot a través de la mirada de 18 dones que, dia a dia, amb la seva feina, ho fan possible.

La mostra és una proposta expositiva del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural mitjançant la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi, amb la col·laboració de la Direcció General de Difusió i el suport i assessorament de l’Institut Català de les Dones. Dirigida per Anna Sanitjas Olea, les fotografies i audiovisuals són a càrrec de Michele Curel, la coordinació i continguts els ha fet Ana Villagordo Vegara i la museografia és de La Page Original S.L.

En el marc de la mostra, i durant el període que romandrà al Palau Robert, s'ofereixen una sèrie d'activitats paral·leles obertes al públic, com ara una jornada tècnica sobre la sequera i la gestió forestal, (21 de març), la presentació del llibre 'El bosc a taula' a càrrec de Carme Ruscalleda, una de les seves autores, el 6 d'abril, un cinefòrum on es passaran totes les entrevistes realitzades a les 18 dones protagonistes de l'exposició, l’11 d’abril, i un matí ple d'activitats dirigides a públic general i familiar el dia 13 d’abril: la presentació del llibre 'El bosc és casa nostra' amb un taller, visites guiades a l'exposició al llarg del matí a càrrec d'Ana Villagordo i la possibilitat de viure una experiència immersiva al voltant del món de la biomassa amb un mapping sorprenent.

Un paper minoritari al bosc

Un 64% de Catalunya és bosc. I d'aquesta superfície forestal, un 75% és de propietat privada, mentre que un 25% és pública. Segons dades de l’any 2020, del total de propietaris forestals, un 32% són dones i, en règim de copropietat, aquest percentatge arriba al 45%. (Dades del Centre de la Propietat Forestal, 2022).

Poques dones es dediquen a treballs d’explotació forestal, concretament 374 d'un total de 3.897 persones. Només al voltant del 7% d’operadors de maquinària, peons forestals i de caça i treballadors de tractament de fusta són dones. En feines més lligades a l’enginyeria, la representativitat femenina és cada cop més gran, al voltant d’un 48%. (Dades de l'Idescat i de l'Observatori del treball i model productiu, 2022)

En recerca hi ha un 50% de dones investigadores, però en les categories d’investigador/a sènior tan sols les trobem representades en un 25%. Pel que fa a les publicacions, només un 32% dels articles científics estan liderats per dones (això correspon a 2-3 articles publicats de mitjana per dones, davant de 6-7 articles publicats per homes). (Dades del Pla d’Igualtat del CREAF i del CTFC, 2020).

Els caps i líders d'equip solen ser homes. En l’àmbit forestal, la representativitat de la dona es limita al 23% en càrrecs de responsabilitat i al 6% en càrrecs de gerència o d’alta direcció. A la resta de sectors del món empresarial català, aquestes dades se situen en un 40% i 22%, respectivament. (Dades de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, 2019).

Les dones tenen un paper clau en la gestió dels boscos: perquè fan molta feina encara que no es visibilitzi i perquè aporten una manera de treballar necessària i que posa èmfasi en aspectes que fins ara no s’han tingut en compte, diferents als tradicionals. Per tant, cal visibilitzar-ho, reivindicar-ho, celebrar-ho i denunciar totes les barreres encara existents. Només un món forestal basat en la igualtat entre dones i homes serà capaç d’assolir els reptes que ens planteja el futur.

La gestió forestal i la majoria de professions associades a l'entorn rural són molt desconegudes per a les persones del món urbà, tot i ser imprescindibles. Els reptes ambientals, econòmics i socials són immensos i els sistemes naturals són els grans perjudicats, però també és on cal centrar la cerca de solucions. Entendre això és clau per valorar els nostres boscos i apropar-nos-hi d'una altra manera.

compartir

Font de la informació: Palau Robert

Categoria: Exposicions, Montseny, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,