Montesquiu | Garraf | Montnegre-Corredor | Xarxa de Parcs Naturals
S’han organitzat tres jornades

Personal de la XPN rep formació sobre bioseguretat en el maneig d'amfibis

$urlFileEntry

Participants a la sessió del Montnegre. Autor: XPN

24/09/2018

Les sessions es van portar a terme a les tres direccions territorials de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, concretament al Parc del Montnegre i el Corredor, al Parc del Castell de Montesquiu i al Parc del Garraf.

L'aparició de malalties emergents dels amfibis arreu del món i la seva ràpida dispersió ha motivat la proposta i realització d’aquesta formació tant teòrica com pràctica adreçada al personal de l’administració que treballa al medi natural. Aquestes malalties que afecten els amfibis s’anomenen emergents perquè sorgeixen i es descriuen en zones que abans no s’havien detectat i poden causar la mort a diferents espècies d’amfibis. El comerç d’espècies exòtiques i el seu alliberament en el medi aquàtic és l’origen de l’expansió d’aquest greu problema ambiental que va en detriment de la biodiversitat del nostre patrimoni natural.

La formació realitzada entre maig i juny explicava com aplicar correctament un protocol anomenat de bioseguretat que comporta uns procediments concrets per evitar que els manipuladors de fauna, i del medi aquàtic en general, es converteixin en vectors de la propagació d'aquestes malalties.

En total, vuitanta-cinc treballadors van realitzar aquesta formació per conèixer aquestes malalties, els passos a seguir en els mostrejos en l’ecosistema aquàtic (seguiments de peixos, d’invertebrats aquàtics, de flora aquàtica, entre d’altres) i també per saber com actuar en cas de trobar una mortalitat massiva d'amfibis a la seva zona de treball.

Els docents del curs foren l’herpetòleg Daniel Fernandez del Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP) i el veterinari Albert Martínez del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC); ambdós formen part dels grups de seguiment de malalties emergents de Catalunya i han participat en la redacció del protocol sanitari d'amfibis que és una iniciativa pionera de la Generalitat de Catalunya.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web Conservació de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Montesquiu, Garraf, Montnegre-Corredor, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, fauna, vertebrats, amfibis, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Informació tècnica, Divulgació,