caes

Xarxa de Parcs Naturals | Collserola | Marina | Foix | Altres La Intel·ligència Artificial i la implementació dels ODS, uns dels eixos temàtics del seminari

Quaranta-dos experts en documentació ambiental de tot l'Estat espanyol es troben de nou al seminari anual de RECIDA a Umbralejo (Guadalajara)

10/07/2023

El XXII Seminari RECIDA (Red de Centros de Documentació Ambiental) al poble d'Umbralejo (Guadalajara) va tenir lloc del 26 al 28 de juny. Responsables de centres de documentació i organismes públic vinculats als espais naturals i el medi ambient en general es van aplegar, com cada any, per debatre temes d’interès entorn la documentació i la sensibilització ambiental. Al XXII Seminari RECIDA es van presentar diverses iniciatives i projectes desenvolupats als parcs i espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals.

La Xarxa de Parcs Naturals hi va ser present amb Josep Melero, cap de la Secció d’Ús Públic i Educació Ambiental, que va presentar una comunicació sobre el projecte "Digue’m papallona" que s’ha dut a tremes a les biblioteques del Parc de la Serralada de Marina en el marc del programa "Parcs i biblioteques, naturalment!".

També va ser present el CDRE del Parc Natural de la Serra de Collserola de la mà de Teresa Canyelles, que va presentar la comunicació "Ciència ciutadana i centres de documentació". També hi van assistir, i ho feien per primer cop, representants del Centre de documentació del Parc del Foix i de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, que l’acull.

Altres representants de Catalunya van ser la Biblioteca de Parcs i Jardins de Barcelona, la Biblioteca de l’AMB, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la Biblioteca Dipositària de les Nacions Unides i la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals, aquests dos darrers de la Universitat de Barcelona. Precisament, els professors d’aquesta Facultat Carlos Lopezosa i Mario Pérez-Montoro van presentar la comunicació "Com afectarà la IA a la professió?", que va suscitar un interessant debat entre els assistents.

Altres temes d’interès que es van presentar i debatre van ser les bones pràctiques en les xarxes socials de RECIDA (l’entitat disposa de web, Facebook, Twitter i Instagram), el seguiment de  clubs de lectura "verda" en centres RECIDA, la implementació de la sostenibilitat i els ODS (Objectius de desenvolupament sostenible) en les biblioteques ambientals, els jocs i la ludificació com a eina per a la sensibilització ambiental o les vinculacions a establir amb el periodisme ambiental, entre altres casos pràctics. Les sessions de treball es podien seguir també en streaming i quedaran penjades a l’apartat Seminaris de la web del CENEAM.

Umbralejo és un poble abandonat fa quatre dècades que amb el suport de diferents ministeris i el suport del CENEAM i la comunicat autònoma de Castella-la Manxa s’ha anat recuperant en aquests darrers anys per acollir grups escolars i entitats diverses on fer estades de caràcter pedagògic i de sensibilització ambiental. Forma part del programa PRUEPA (Recuperación y utilización educativa de pueblos abandonados) juntament amb els pobles de Granadilla (Càceres) i Búbal (Osca). Umbralejo és una exemple clar de l’arquitectura negra a la Sierra Norte, al nord de Guadalajara.

RECIDA s’organitza per àmbits temàtics, i els quatre grups de treball existents (ODS, biblioteques de parcs nacionals, xarxes socials i clubs de lectura) van anar esbossant les accions realitzades i el pla de treball de cada grup. Tots ells formem un Pla d’acció anual que es va comentant i valorant seminari a seminari. La Xarxa de Parcs Naturals  ha estat present i ha participat en tots els seminaris des de l’any 2001 i forma part del grup de treball d’ODS.

RECIDA l’integren actualment prop de 150 centes de documentació i biblioteques ambientals de tot l’Estat espanyola (un 20 % són de Catalunya) i actua com a fòrum permanent de debat i reflexió sobre la documentació ambiental i el medi ambient en un sentit global. És present a diferents cenacles i fòrums temàtics i elabora, amb el suport del Centre de documentació del CENEAM, guies i documents de treball d’interès per als tècnics interessats en aquesta àmbits. L’any que ve es preveu realitzar el XXIII Seminari a la ciutat de Madrid.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Divulgació, Ponències, Webs, Publicacions, Xarxa de Parcs Naturals, Collserola, Marina, Foix, Altres, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Llibres, revistes i CD, Notícies d'arreu, Educació ambiental,