caes

Sant Llorenç-Obac | Garraf | Montseny | Xarxa de Parcs Naturals Estudiants i docents destaquen l'alt nivell tècnic dels guardes dels parcs

Universitaris escocesos fan una estada a tres parcs de la Xarxa per estudiar la gestió dels ecosistemes mediterranis

30/04/2015

Catorze estudiants de la Universitat d'Aberdeen (Escòcia) acompanyats per dos professors van realitzar el mes d'abril una estada al Parc Natural del Montseny, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i al Parc del Garraf per conèixer els programes de recerca vinculats a la gestió dels ecosistemes mediterranis.

Emmarcat en el temari relatiu als ecosistemes mediterranis i els programes de recerca vinculats a la gestió, el grup de docents i estudiants escocesos cercaven un lloc adient on realitzar les practiques. La visita i coneixença dels tres espais naturals escollits els va permetre l'estudi d'hàbitats molt diferents entre si: des dels paisatges eurosiberians del Montseny, l'alzinar típic mediterrani de Sant Llorenç o els paisatges càrstics, gairebé propis del sud d'Espanya, del Garraf.

El grup va realitzar una estada de dos dies a cadascun dels tres parcs. Al Parc Natural del Montseny, van rebre dues xerrades, una sobre la Xarxa de Parcs Naturals i una altra sobre el Pla de conservacio del parc i van realitzar pràctiques de camp per al seguiment de variables ecològiques, concretament d'ocells en ambients eurosiberians, de flora en prats de dall i de líquens en fagedes. Amb els guardes del parc, van visitar masses forestals diverses amb objectius de gestió també diversos, fet que va motivar debats molt interessants a propòsit de la gestio per a la conservacio o per a l'activitat econòmica.   

Al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, els estudiants van visitar l'alzinar litoral i de muntanya, la vegetació de les codines i l'impacte i regulació de l'ús públic en els senders. També van abordar la regulació de l'escalada i l'estudi de la població del senglar i, amb la col·laboració dels guardes, van veure la recuperació de la vegetació i la fauna després de l'incendi del 2003 de la Vall d'Horta. Van allotjar-se a la Muntada.

Per la seva part, al Parc del Garraf, van fer pràctiques de botànica a cal Ganxo, van visitar el CRARC de Masquefa (on se'ls va explicar el projecte sobre la reintroducció de la tortuga mediterrània) i la Pleta, on descobriren el projecte de l'àliga cuabarrada. També van fer una sortida per comentar temes relacionats amb el paisatge càrstic, al Pla del Querol, i van visitar la bassa de Campgràs per abordar temes referents a les poblacions d'amfibis i a la problemàtica de les espècies invasores. Finalment, van veure, des de fora, l'abocador de la Vall d'en Joan.

Cal destacar l'excel·lent tasca realitzada pels guardes i tècnics dels diversos parcs, els quals, amfitrions directes dels universitaris d'Aberdeen, van explicar-los les diverses problemàtiques de cada espai i la manera com se solucionen. Estudiants i docents van valorar molt positivament l'experiència i van destacar l'alt nivell científic, vinculat  a la gestió per a la conservació, dels programes, així com l'alt nivell tècnic dels guardes.

Actualment, s'està treballant per tal de donar continuïtat i consolidar aquest curs de camp als espais de la Xarxa de Parcs Naturals. En el futur, és planteja la realització de programes conjunts.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Biodiversitat, Sant Llorenç-Obac, Gestió del territori, Garraf, Montseny, Xarxa de Parcs Naturals, general,

Tags: estada de camp, col·laboració universitària, aberdeen escòcia,