caes

Montseny La població total és d'uns 1.500 exemplars i encara continua en perill crític d'extinció

La cria en captivitat reforça la població de tritó del Montseny, 10 anys després de la seva descoberta

18/01/2016

El programa de cria en captivitat del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) ha aconseguit doblar la població d'aquest amfibi des que es va descobrir el 2005. Actualment, es calcula que hi ha al voltant de 1.500 exemplars adults, entre els provinents de la cria en captivitat i els que han nascut en llibertat. A més, també ha augmentat lleugerament la seva àrea de distribució. Tot i que l'espècie es manté estable, continua en perill crític d'extinció.

El tritó del Montseny és biogeogràficament exclusiu de Catalunya, instal·lat tan sols al vessant vallesà del massís del Montseny. Això el fa especialment interessant, ja que és l'únic vertebrat que viu en exclusiva a Catalunya i també el més amenaçat. La seva identificació, al final de l'any 2005, va suposar el descobriment d'una nova d'espècie d'amfibi a Europa.

La seva àrea de distribució és inferior als 10 km2 i està dividida en dos nuclis totalment aïllats entre ells. Per garantir el futur de l'espècie, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, a través del Parc Natural del Montseny i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, van elaborar un pla de conservació conjunt que inclou accions de gestió de l'hàbitat, seguiment de l'evolució de les poblacions i un programa de cria en captivitat. Actualment, s'ha proposat un projecte Life per a la conservació de l'espècie.

El programa de cria en captivitat té dues línies d'actuació diferenciades. Per una banda, la creació d'una reserva genètica, que pretén mantenir en captivitat una representació del màxim de la variabilitat que presenta la població salvatge i que ha de servir de reservori davant de possibles catàstrofes naturals. Per una altra, la creació de noves accions en hàbitats potencialment aptes per a l'espècie per poder augmentar-ne l'àrea de distribució.

Tenint en compte les diferències genètiques i morfològiques observades entre la població occidental i oriental de l'espècie, i seguint el principi de precaució, el programa de cria consisteix de fet en dos d'independents: l'un per a la població oriental i l'altre, per a l'occidental.

L'any 2007, es van capturar 20 exemplars salvatges de totes dues poblacions i es van traslladar a unes instal·lacions especialment dissenyades al Centre de Fauna de Torreferrussa, de la Generalitat de Catalunya, ubicat a Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental.

Aquest centre és el de referència en la cria de tritons del Montseny i s'hi mantenen exemplars de les dues poblacions (occidental i oriental). Tenint en compte que conservar una espècie tan amenaçada en un únic punt produeix una situació d'alta vulnerabilitat enfront de possibles problemes sanitaris o de qualsevol altre tipus, l'any 2012 es va incorporar al programa el Zoològic de Barcelona per mantenir exemplars procedents de la població oriental.

Des del 2013, el Centre de Fauna del Pont de Suert conserva exemplars de la població occidental. D'aquesta manera, es garanteixen dos nuclis poblacionals per a cadascuna d'elles.

Durant els 9 primers anys del programa s'han obtingut més de 1.700 larves. Aquests resultats han permès dur a terme uns primers alliberaments d'exemplars. Fins a l'actualitat, s'han alliberat 556 individus, entre larves i juvenils (390 en la població occidental i 166 en l'oriental).

Les prospeccions portades a terme en les noves poblacions creades a partir dels exemplars del programa de cria han permès constatar la supervivència dels que s'han alliberat altres anys. Tot i que es fa difícil avaluar el percentatge, els resultats són prou esperançadors. S'han detectat tritons alliberats el 2010 que encara sobreviuen i que han arribat a la seva maduresa sexual.

Trobareu més informació del tritó del Montseny a l'enllaç següent: http://parcs.diba.cat/web/montseny/fauna.

Podeu descarregar-vos el díptic recentment editat per la Diputació de Barcelona per commemorar el 10è aniversari de la identificació del tritó del Montseny aquí.

compartir

Font de la informació: Servei de Premsa. Generalitat de Catalunya

Categoria: vertebrats, fauna, Hidrologia, Montseny, amfibis, hàbitats, Biodiversitat, general,