Xarxa de Parcs Naturals El 22 de maig, Dia Internacional de la Biodiversitat, es dedica enguany a l’harmonia amb el desenvolupament sostenible

La Xarxa de Parcs Naturals aposta per la conservació de la biodiversitat destinant recursos econòmics i personals a la conservació dels sistemes naturals

20/05/2025

La Setmana de la Natura comença amb el Dia Internacional de la Biodiversitat, que se celebra el 22 de maig, dedicat enguany a l’harmonia de la natura amb el desenvolupament sostenible, fent referència als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona (XPN) treballa per la conservació de la biodiversitat desenvolupant programes i mesures destinades a avaluar l’estat, preservar, millorar, restaurar o recuperar la biodiversitat i el patrimoni natural dels espais protegits.  

Es destinen nombrosos recursos econòmics i personals, amb una subsecció de tècnics de conservació dedicada exclusivament a la conservació de la biodiversitat, que es coordina i treballa en xarxa tant dins la mateixa Gerència de Serveis d’Espais Naturals i la Diputació com amb els ajuntaments, Generalitat de Catalunya i altres entitats i agents del territori. L’any 2024 es van fer 18 estudis transversals, amb un pressupost de 657.232,16 euros, i 13 d'específics de parcs, als quals es van destinar 100.079, 93 euros. Juntament amb les accions que es van fer, sumen més d’un milió d’euros. 

Una visió integral dels sistemes naturals 

La conservació de la biodiversitat és l’eix principal de la preservació dels espais naturals. Des de la Xarxa de Parcs Naturals s’aposta per una visió integral dels sistemes naturals per fer front a les pressions que reben, ja siguin degudes al canvi climàtic, al turisme amb la massificació dels espais vulnerables o a l’explotació de recursos naturals com l’aigua. 

Es treballa amb els plans de seguiment dels paràmetres ecològics de cada parc sota el marc del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona (període 2015-2024), tot determinant les línies prioritàries de recerca i estandarditzant els protocols i metodologies de seguiment del medi abiòtic; els hàbitats; les espècies de fongs, flora i fauna; i els processos ecològics dels parcs, promovent criteris i bones pràctiques ambientals. Molts d’aquests estudis es donen a conèixer en les Trobades de presentació d'estudis que es fan periòdicament. 

D'altra banda, en el marc dels Plans de conservació i de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030, i per contribuir als mandats legals i directrius de la normativa de conservació de la natura vigent, com per exemple la Directiva Hàbitats, es duen a terme accions de restauració del paisatge i del patrimoni compatibles amb el desplegament d’una estratègia de Gestió forestal als parcs naturals adequada als efectes del canvi climàtic, afavorint la seva conservació i el manteniment de les funcions productives, ambientals i socials. També es treballen accions concretes d’adaptació al canvi climàtic com les que es faran en el marc del Life eCOadapt50 o les que s’han fet al Parc del Garraf amb l'Stonewallsforlife, ambdós projectes finançats per la Unió Europea. 

Recerca, seguiment i avaluació 

Gran part dels estudis transversals que afecten diversos o el conjunt dels espais de la Xarxa es corresponen a convenis i contractes plurianuals amb entitats de recerca i conservació, que inclouen múltiples línies d’estudi i seguiment de l’estat de diferents grups biòtics i diversos paràmetres del medi natural.  

Els resultats dels principals seguiments es poden consultar a l’apartat de Programes de seguiment del portal web de Conservació de la Biodiversitat. El projecte que aborda el funcionament dels ecosistemes d’una forma més integral amb l’objectiu de facilitar la presa de decisions de gestió és el Centre de Monitoratge de la Biodiversitat de la Xarxa de Parcs Naturals. Iniciat l'any 2016 al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, s’ha anat estenent per altres parcs de la Xarxa. Enguany es treballa en nous programes de recerca, com el d’hàbitats (vegeu-ne la cartografia) i el de genòmica. Aquest ampli ventall de paràmetres dels ecosistemes permeten l’avaluació de l’estat global i sectorial del medi natural de la XPN, alhora que contribueixen a l’actualització periòdica d’avaluacions d’àmbits més amplis com l’Informe Estat de la Natura a Catalunya, l’Índex Planeta Viu a Catalunya (LPI-CAT) i els Informes d’aplicació de Directiva Hàbitats i Directiva Ocells

Conservació activa del patrimoni natural 

Tot i que cada cop som més conscients que la diversitat biològica és un bé mundial de gran valor per a les generacions presents i futures, el nombre d'espècies i ecosistemes disminueixen a un ritme accelerat a causa de l'activitat humana. Per això, és imprescindible actuar per evitar la pèrdua de biodiversitat. 

Les actuacions del darrer any han consistit en millorar, restaurar i crear hàbitats d’interès de conservació i per a la potenciació de determinades espècies. En el primer cas, la recuperació de prats és estratègica, atès que afavoreix les comunitats biològiques pròpies d’espais oberts, que són justament les que estan patint davallades més importants a la XPN davant l’expansió del bosc per l’abandonament de pràctiques agro-ramaderes tradicionals. 

Alguns exemples per protegir espècies amenaçades són el rescat de fauna davant episodis meteorològics excepcionals, com ara peixos de trams fluvials en dessecació, el control de flora i fauna exòtica invasora, i la contenció o erradicació de brots i focus de malalties i plagues. Un altre cas rellevant és el reforç de poblacions d’espècies amenaçades com el cranc de riu o el tritó del Montseny. 

La recollida de llavors en anys anteriors ha culminat en l’establiment de dos nous nuclis d’estepa d’arenal (Cistus halimifolium) —catalogada com a vulnerable a l’extinció al Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya— a Palafolls, dins l’àmbit del Parc del Montnegre i el Corredor. Això ha permès reforçar les darreres poblacions supervivents d’aquesta espècie al Maresme, que abans havia ocupat també els sistemes dunars del Delta de la Tordera. Aquesta actuació s’ha fet amb la participació de Forestal Catalana, la Secció de Flora de la Generalitat de Catalunya i el Cos d’Agents Rurals. 

Les tasques d’aquesta línia es duen a terme sovint amb suport extern d’entitats i empreses expertes, així com dels equips de guardes i colles de manteniment dels parcs. Algunes d’aquestes tasques corresponen a propostes d’accions de voluntariat i responsabilitat social corporativa dutes a terme d’acord amb la Unitat de Desenvolupament Socioeconòmic. Al cercador d’accions de conservació es poden veure algunes fitxes descriptives d’actuacions. Una part important del finançament es correspon als fons Next Generation, atorgats al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny per donar continuïtat al projecte Life Tritó.  

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Educació ambiental, Dia Europeu dels Parcs, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Gestió forestal, DocAmbCat, Inversions i obres,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a gaudim als parcs (agenda) Subscriu-te a l'Informatiu dels parcs

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials