Projecte de recuperació i millora dels espigalls de col brotonera del Vallès Occidental
Font de la informació: Terrassa Turisme
Categoria: Sant Llorenç-Obac, Notícies d'arreu, Biodiversitat, flora, Gestió del medi, ODS, Altres,
Col brotonera del Vallès Occidental.
Autor: Terrassa Turisme
La Fundació Miquel Agustí i la Fundació Sant Galderic promouen la recuperació i venda dels brotons i espigalls de col brotonera, un dels productes més singulars de la comarca del Vallès Occidental. La iniciativa compta amb la col·laboració del Gremi empresarial d’Hostaleria de Terrassa i comarca, dels mercats terrassencs de la Independència i de Sant Pere i de l’Ajuntament de Terrassa / Terrassa Gastronòmica.
Els espigalls són tiges tendres amb les inflorescències que forma la col brotonera abans d’espigar i destaquen nutricionalment pel seu alt contingut en àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi i fibra. Tot i la seva textura i sabor delicats, la col brotonera es va deixar de cultivar, com tantes altres varietats tradicionals, degut a l’aparició de noves varietats millorades i més productives i només la conserven alguns agricultors gairebé per autoconsum o comercialització en petits mercats locals.
Ara, la Fundació Terrassenca Sant Galderic i la Fundació Miquel Agustí inicien un projecte per recuperar el seu cultiu al Vallès Occidental a partir d’un rigorós procés de selecció i millora de les varietats conservades que li retorni el seu esplendor oblidat.
Si bé la recuperació de les varietats tradicionals és un procés lent i costós, aporta beneficis per contribuir a la viabilitat d’una agricultura local, diferenciada i que sigui apreciada pels consumidors per la qualitat i frescor dels seus productes.
Per les seves característiques i història, la col brotonera és un bon exemple de varietat amb possibilitats de ser recuperada i convertida en un emblema de la nova agricultura local. Així, per exemple, els darrers anys la Fundació Miquel Agustí i la Diputació de Barcelona han impulsat amb èxit a la comarca del Garraf un projecte de recuperació i reintroducció del seu conreu amb camps experimentals a l'Escola de Natura Can Grau al Parc del Garraf (amplieu la informació aquí).
Les persones interessades a gaudir d'aquest producte, el poden trobar a Terrassa durant tot el mes de febrer directament al Mercat de Sant Pere (Els Campaners, Fruites i verdures Carolina i Fruites Antonieta) i al Mercat de la Independència (Fruites i verdures Ca n’Oliveró, Fruites Xavi i Cal Masvalls). Altres pagesos productors són Agrícola Playà (Terrassa), La Verdolaga (Can Bogunyà), Can Bros, Agrària Can Viver (Torrebonica) i Cooperativa Vímet (Torrebonica).
Terrassa Turisme també ofereix a la seva web un receptari amb propostes culinàries com trinxat de brotons, croquetes de brotons i rocafort i coca de brotons.
Font de la informació: Terrassa Turisme
Categoria: Sant Llorenç-Obac, Notícies d'arreu, Biodiversitat, flora, Gestió del medi, ODS, Altres,
To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some cookies on the website to facilitate its use: