El tomàquet Mandó de Collserola consolida la seva preservació i comercialització gràcies a la pagesia local i al suport del Parc Natural
Font de la informació: Parc Natural de la Serra de Collserola
Categoria: Collserola, Activitats econòmiques,
Tomaqueres de tomàquet Mandó a Can Coll. Autoria: Parc Natural de la Serra de Collserola
Sobre de llavors de tomàquet Mandó que s'ofereixen als centres escolars. Autoria: Parc Natural de la Serra de Collserola
El tomàquet Mandó de Collserola continua guanyant protagonisme com a producte emblemàtic del Parc Natural de la Serra de Collserola. Aquesta varietat tradicional, reconeguda pel seu fruit gran, saborós i de pell fina, es conserva des de fa generacions a la masia de Can Mandó, situada al vessant solell del fondal de la Budellera, a Barcelona. Ara, per primera vegada, l’obtenció i preservació d'aquesta hortalissa ha estat gestionada directament per l'associació Collserola Pagesa, un fet que reforça el compromís amb la pagesia local i la recuperació de varietats tradicionals.
Aquest procés s'emmarca en una iniciativa que es remunta al 2011, quan el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola va encarregar a la Fundació Miquel Agustí l'estandardització i la definició de les qualitats diferencials del tomàquet Mandó. Això va permetre la seva inclusió al Catàleg de varietats locals d’interès agrari de Catalunya i l'elaboració de recomanacions per optimitzar-ne la producció. Des del 2015, el tomàquet Mandó de Collserola ha estat comercialitzat amb èxit en diferents mercats i esdeveniments agrícoles, guanyant cada cop més acceptació entre els consumidors per les seves propietats organolèptiques i pel suport que suposa a la pagesia del territori.
A més de la seva presència en fires i mercats com la Fira Agrícola de Collserola de Vallvidrera o el Mercat de Pagès de Sant Cugat, des del 2022 compta amb una festa anual pròpia a Sant Cugat del Vallès, un esdeveniment que posa en valor aquesta varietat i el seu paper en la transició agroecològica. En aquesta línia, el projecte "Alimentem Collserola" impulsa la recuperació de varietats tradicionals com el tomàquet Mandó, involucrant-hi també la comunitat educativa. Per això, els centres escolars poden accedir a sobres de llavors i materials didàctics que permeten treballar l'agroecologia a l'aula. Les persones interessades poden sol·licitar informació al Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc Natural.
Font de la informació: Parc Natural de la Serra de Collserola
Categoria: Collserola, Activitats econòmiques,
Este portal web únicamente utiliza cookies propias con finalidad técnica, no recaba ni cede datos de carácter personal de los usuarios sin su conocimiento. Sin embargo, contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas a la de la Diputación de Barcelona que usted podrá decidir si acepta o no cuando acceda a ellos. Consulte la Política de privacidad