caes

Guilleries-Savassona El pantà està al seu mínim històric

L’Espai Natural de les Guilleries-Savassona alerta que és perillós acostar-se a la vora del pantà de Sau i que l’ús de drons està regulat

02/02/2024

El pantà de Sau estava al 4,26 % de capacitat el dijous 1 de febrer de 2024 quan el Govern de la Generalitat va decretar l’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat. La imatge del pantà buit ha generat moltes visites. Per aquest motiu, des del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona alerten que és molt perillós acostar-se a la vora del pantà pel fang acumulat i recorden que l’ús de drons està regulat i limitat per motius de conservació.

L’Agència Catalana de l’Aigua va col·locar cartells prohibint el pas fins a la vora del pantà per raons de seguretat. Les vores de l’embassament són terrenys inestables. Els nivells baixos d’aigua poden regenerar risc d’atrapament i ofegament per presència de fangs i llims. A més, l’aigua freda i la fondària variable augmenten el risc d’ofegament i d’accident. De fet, Bombers i GRAE ja han hagut de rescatar més d’una persona atrapada en el fang.

La superfície de l’embassament és irregular i pot fer relliscar a les persones que s’hi acosten. Així mateix, en cas de pluges, el nivell podria variar ràpidament. A part, hi pot haver riscos ocults sota la superfície de l’aigua, com corrents, branques i estructures ocultes que poden esdevenir trampes.

Els drons, regulats

L’Espai Natural regula l’ús dels drons i per fer-ne ús cal sol·licitar informe preceptiu al Consorci. En aquest sentit, cal tenir en compte que només s’informa de forma favorable en aquells casos en els quals l’ús de dron respon als objectius del Pla especial de protecció de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

Podeu sol·licitar l’informe corresponent a través de la Seu electrònica de la Diputació de Barcelona.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Meteorologia, Divulgació, Guilleries-Savassona, Turisme sostenible, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,