Montesquiu Segons un estudi del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya
L’assaig de millora de l’estat ecològic de les pastures del Parc del Castell de Montesquiu conserva la biodiversitat i beneficia el benestar animal
Un dels prats de l'estudi, a Sant Moí. Autor: XPN
Treball de camp. Autor: XPN
Cavalls en un dels camps. Autor: XPN
16/09/2025
La millora de la composició florística de les pastures no només conserva la biodiversitat, sinó que també beneficia la producció i el benestar animal. És la conclusió dels darrers resultats de l’assaig de millora de l’estat ecològic de les pastures sembrades del Parc del Castell de Montesquiu, en col·laboració amb el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
Des del 2019 es duu a terme un assaig de millora de la riquesa florística de les pastures sembrades, on s’ha fet una ressembra amb llavors de prats de dall ben conservats (prats donadors) de la Vall d’en Bas. A les dues pastures sembrades, una a la finca de les Codines i l’altra a la finca de la Casanova, es fa el seguiment anual de la composició florística mitjançant inventaris, de la producció anual, tant de matèria fresca com de matèria seca total, i s’analitza la proporció dels diferents grups d’espècies des del punt de vista farratger: gramínies, lleguminoses i altres.
Els resultats mostren que hi ha hagut un augment de la diversitat d’espècies, amb un increment notable de les espècies característiques dels prats, i es manté la producció anual, amb una proporció més alta de lleguminoses. Això suposa una millora en la qualitat nutritiva de la pastura, de manera que els cavalls disposen d’un aliment de millor qualitat. L’equip tècnic del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC fa el seguiment de l’evolució de les pastures ressembrades.
Més riquesa florística a Sant Moí
Al 2016, es va avaluar la qualitat ecològica de les pastures del Parc a partir de la riquesa florística i es va posar de manifest que bona part de les pastures tenien una baixa qualitat pel que fa a la diversitat florística, amb l'excepció dels prats de Sant Moí, que presentaven un bon estat ecològic, amb una elevada varietat d’espècies de flora pròpies de les pastures.
En els prats de Sant Moí s’ha dut a terme una acció de millora consistent en una desbrossada i sega anual per afavorir el creixement, la floració i la fructificació de l’herba, per tal de poder-los utilitzar com a donadors de llavors de plantes característiques dels prats per millorar la riquesa florística d'aquells que presenten un índex de qualitat baixa (prats receptors).
compartir
Font de la informació: Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya
Categoria: Montesquiu, Biodiversitat, ODS,
Cercador de notícies
Suscríbete a nuestros boletines
Recibe nuestros boletines de Parques, suscríbete a la agenda y al Informativo
Este portal web únicamente utiliza cookies propias con finalidad técnica, no recaba ni cede datos de carácter personal de los usuarios sin su conocimiento. Sin embargo, contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas a la de la Diputación de Barcelona que usted podrá decidir si acepta o no cuando acceda a ellos. Consulte la Política de privacidad