caes

Montnegre-Corredor Es van observar ratpenats, gripaus i, fins i tot, un escorpí groc

El Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva organitza una passejada per descobrir la fauna nocturna de la zona

09/07/2024

Amb gran èxit de participació, la passejada nocturna organitzada dissabte 6 de juliol pel Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva va oferir a les assistents una experiència única per conèixer els animals que es mostren actius durant la nit, però que sovint passen desapercebuts. La varietat de mamífers, aus, insectes i rèptils que es van poder observar va incloure ratpenats, un bernat pescaire, gripaus, granotes i, fins i tot, un escorpí groc i una serp coronela.

Un total de 29 persones van assistir a la passejada nocturna "La fauna de la nit", la qual va tenir una durada de tres hores i es va dur a terme pels entorns del Museu, concretament pel camí que voreja el volcà de Sant Corneli per baix, fins a la masia de Can Saboia. Des d'allà, es va agafar un caminet forestal que va conduir les participants fins al llac de Can Ferrer.

Quan va caure el capvespre, la passejada va començar revelant els secrets de la vida nocturna. Els ratpenats van ser els primers protagonistes, volant àgils a la recerca d’insectes per menjar. Les espècies més destacades van ser les pipistrel·les (Pipistrellus pipistrellus) i els ratpenats de vores clares (Pipistrellus kuhlii), que actuen com a insecticides naturals consumint el seu propi pes en insectes durant una sola nit.

Malgrat la tranquil·litat de la nit, possiblement deguda a la intuïció dels animals davant la imminent pluja, les participants van ser testimonis de la majestuositat d’un bernat pescaire travessant el cel. Els cants de l’enganyapastors i del siboc també van acompanyar la nit amb els seus sons característics.

A la bassa de Can Saboia, un gripau d’esperons (Pelobates cultripes) es deixava observar tranquil·lament a la riba amb els seus grans ulls vigilants. Creuant camps de conreu, una aranya llop es camuflava amb el seu entorn, vigilant el seu territori.

Tot arribant al llac de Can Ferrer, el cant de dues granotes verdes (Pelophylax perezi) va delatar la seva presència. Per observar papallones nocturnes, es va col·locar un llençol il·luminat amb llum blanca i ultraviolada, atraient una varietat de lepidòpters que les participants van poder observar de prop amb lupes.

De camí de tornada, l’observació d’un escorpí groc (Buthus occitanus) va captivar tothom amb la seva cua aixecada i la glàndula de verí imponent. Sota la llum ultraviolada, el patró de colors del seu cos va sorprendre els assistents.

La nit va culminar amb la troballa d’una serp coronela (Coronella girondica) i una parella d’escarabats rinoceront (Oryctes nasicornis), que van posar el fermall final a una passejada inoblidable, plena de descobriments fascinants.

compartir

Font de la informació: Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva

Categoria: fauna, Montnegre-Corredor, Passejada guiada, Educació ambiental, Fauna,