caes

Montseny Un servei pensat per a les famílies amb nens de 3 a 12 anys

“El Montseny a la motxilla”, nova proposta educativa del programa Parcs i biblioteques, naturalment!

23/11/2023

En el marc del programa de col·laboració entre la Xarxa de Biblioteques Municipals i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona Parcs i biblioteques... naturalment!, s’estrena nou material d’educació ambiental adreçat a les famílies: es tracta d’"El Montseny a la motxilla", una proposta lúdica i educativa amb la qual les biblioteques, centres de documentació i el bibliobús dels municipis d’aquest espai protegit esdevenen una porta d’entrada al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Es tracta d’un servei pensat per a les famílies, amb nens de 3 a 12 anys, amb l’objectiu principal de difondre i donar a conèixer el Parc Natural del Montseny al públic familiar. El tema que tracta són els boscos, amb les particularitats del Montseny i en context d’emergència climàtica. Inclou també una activitat lúdica d’experimentació d’educació mediambiental de descoberta.

Les 19 motxilles del Montseny contenen el dossier “Al Montseny, fulles i fulls”, un pot de colors, una carpeta portapapers, llapis, bolígrafs, lupa, el joc de cartes “Naturalment” i els llibres Els arbres, de Xavier Japiot (Cossetània, 2023), 101 arbres de Catalunya que cal conèixer, de Toni Llobet (Oryx, 2018), Montseny: guia de flora bàsica (Diputació de Girona, 2009) i Parlar amb els arbres, de Carme Clopés, Cinta Riera i Lola Casas (Editorial Alpina, 2021).      

El dossier de la motxilla, amb diferents activitats de descoberta proposades segons l’edat dels infants a qui s’adrecen, és per a les famílies. La resta de material que conté la motxilla és d’ajut  per complementar les propostes del dossier. Un cop consultat, es retorna a la biblioteca juntament amb la motxilla, i una altra família se la pot endur en préstec. 

Les biblioteques i centres de documentació participants són del sector del Vallès Oriental del parc, i posteriorment s’afegiran al projecte les biblioteques d’Osona i de la província de Girona que són als municipis del parc. Cada biblioteca disposarà de 3 motxilles per al préstec. Es tracta del Bibliobús Montnegre, la Biblioteca Les Escoles Velles d'Aiguafreda, la Biblioteca Núria Albó de la Garriga, la Biblioteca Joana Raspall i Juanola de Sant Antoni de Vilamajor, la Biblioteca Ferran Soldevila de Santa Maria de Palautordera, el Centre de Documentació del Parc Natural del Montseny. Secció Ciències Naturals i el Centre de Documentació del Parc Natural del Montseny. Secció Humanitats.

Parcs i biblioteques

El programa Parcs i biblioteques, naturalment! té com a objectiu la sensibilització i la divulgació ambiental entre els usuaris habituals de les biblioteques dels municipis de la Xarxa de Parcs Naturals que gestiona la Diputació de Barcelona i la població local d’aquests espais. 

És fruit de la col·laboració entre la Xarxa de Biblioteques Municipals i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Pretén, principalment, sensibilitzar ambientalment de l’àmbit de cada Parc i divulgar la diversitat del patrimoni del seu entorn natural més immediat.

El programa va començar el 2017 a onze biblioteques de la comarca del Maresme que abraçaven el territori de tres parcs (Parc de la Serralada de Marina, Parc de la Serralada Litoral i Parc del Montnegre i el Corredor). A poc a poc, s'hi han anat afegint més parcs i més biblioteques d’altres zones i, enguany, ja hi participen quaranta-cinc biblioteques, un bibliobús, sis centres de documentació de sis espais naturals (Marina, Litoral, Montnegre i el Corredor, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Collserola i Montserrat, que no estan gestionats per Diputació de Barcelona però s’han afegit al programa). Al 2022 s’hi suma el Parc Natural del Montseny.

Les biblioteques de cadascun dels parcs tenen una programació anual conjunta i han desenvolupat, conjuntament amb els tècnics dels parcs i amb l’assessorament d’experts en educació ambiental, diversos productes i projectes per apropar els parcs als usuaris de les biblioteques: maletes pedagògiques, jocs de flora i fauna, passejades guiades...

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Divulgació, Publicacions, Montseny, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,