Coneguem els nostres parcs tanca el curs escolar 2024-2025 amb la participació de 172 centres escolars de la província

Una escola durant la visita a un parc. Autor: Anthesis laVola
Ha finalitzat el programa d’educació ambiental Coneguem els nostres parcs del curs 2024-2025. Hi han participat un total de 172 centres amb 312 aules de 70 municipis de la província de Barcelona. Això suma 6.868 alumnes i 665 mestres. Com cada any, el programa ha compensat 11 tones de CO₂ equivalents generades per les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle derivades de les activitats realitzades dins del programa.
Coneguem els nostres parcs està adreçat principalment als alumnes de 6è curs de primària de les escoles de la província de Barcelona. Aquest programa d’educació ambiental, que és pioner a Catalunya, pretén donar a conèixer el medi natural més proper i la sensibilització envers el patrimoni natural i cultural.
Aquest objectiu s’aconsegueix mitjançant un treball previ a l'aula i un itinerari pedagògic guiat als espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals, com són el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Parc del Montnegre i el Corredor, Parc del Garraf, Parc del Castell de Montesquiu, Espai Natural de les Guilleries-Savassona i Parc Agrari del Baix Llobregat.
Compensació d’emissions
Les emissions s’han compensat mitjançant la participació en el projecte Mix Cuines eficients Àfrica, que té per objectiu reduir les emissions de carboni i la pèrdua de biodiversitat, alhora que es millora la salut de les persones mitjançant la inversió en la producció i distribució local de cuines més netes i eficients. Les emissions evitades són el sistema de combustió eficient d'aquestes cuines redueix en un 50 % l'ús de llenya i carbó en comparació amb els mètodes tradicionals de cuinar.
Com a avantatges hi ha, en primer lloc, la lluita contra el canvi climàtic: les cuines ajuden a frenar la desforestació i a reduir la quantitat de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera. També millora de la salut: en millorar la qualitat de l'aire en interiors i reduir problemes de coll i esquena causats per carregar llenya, entre altres aspectes, aquests projectes contribueixen a disminuir les 4 milions de morts anuals que provoca cuinar amb foc obert a tot el món. I, en darrer lloc, millora de les condicions de vida: amb menys temps dedicat a recollir llenya i cuinar, dones i nens disposen de més temps per a activitats com treballar o estudiar.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Educació ambiental, Educació ambiental, ODS,
