L'Informatiu dels parcs

Xarxa de Parcs Naturals
Montesquiu
Guilleries-Savassona
Montseny
Sant Miquel del Fai
Sant Llorenç-Obac
Montnegre-Corredor
Litoral
Marina
Parc Fluvial del Besòs
Collserola
Garraf
Olèrdola
Foix

Diputació de Barcelona | Montseny | Xarxa de Parcs Naturals El termini de presentació acaba el 30 de novembre

Es convoca la 4a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert

23/04/2018

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) convoca la quarta edició del Premi Rafael Patxot i Jubert, dins la convocatòria dels Premis Sant Jordi 2019, a un treball de recerca, bibliogràfic o d'assaig sobre algun aspecte de la cultura popular catalana, particularment la conservació del patrimoni en tots els seus aspectes (etnografia, el rol de la dona, música, arquitectura), excursionisme en la descoberta del territori i llengua catalana (estudis filològics, didàctica de la llengua catalana, sociolingüística). La dotació del premi, instituït pel Consell Assessor de la Masia Mariona i que aporta la Diputació de Barcelona, és de 5.000 euros.

El treball ha d’ésser inèdit i redactat en català, ha de tenir entre cent cinquanta i tres-centes pàgines de format ISO A4 a un espai i mig d’interlineat, ha d’estar avalat per dues persones d’una institució acadèmica i l’autor s’ha de comprometre a cedir-ne gratuïtament els drets d’edició, en cas de guanyar el premi.

Els treballs ja premiats per l’IEC o per una altra institució o entitat en concursos anteriors a la data d’adjudicació del premi, així com els subvencionats per l’IEC, no es poden considerar.

Les candidatures s’han de tramitar telemàticament per mitjà del formulari disponible al web de l’IEC, en el qual caldrà adjuntar el PDF del treball. Un exemplar imprès en paper (acompanyat del comprovant de la tramitació telemàtica) ha de ser dipositat a la seu de l’IEC (c. del Carme, 47, de Barcelona).

La ponència delegada pel Consell Assessor de la Masia Mariona serà formada per tres membres especialistes en les disciplines de les obres presentades, almenys un dels quals ha de ser membre de l’IEC, i sotmetrà la proposta de l’obra guanyadora al Consell Assessor de la Masia Mariona. La dotació del premi, que aporta la Diputació de Barcelona, és de 5.000 euros i la persona premiada rebrà un diploma acreditatiu.

El treball guanyador serà editat per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb les altres institucions representades al Consell Assessor de la Masia Mariona.

El premi pot restar desert o no ésser adjudicat. No es poden atorgar ex aequo ni concedir accèssits.

Més informació:

LXXXVIII Cartell de premis i de borses d'estudi de l'IEC - Premis Sant Jordi 2019.

Lliurament de guardons de la 3a edició a la seu de l’IEC

Per la seva banda, el divendres 20 d’abril es va lliurar el guardó corresponents a la 3a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). La premiada va ser Georgina González Rabassó pel treball Subtilitates naturae. Continuïtats i ruptures a la cosmologia d’Hildegarda de Bingen (1098-1179), que serà editat per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb les altres institucions representades al Consell Assessor de la Masia Mariona.

L’acte va estar presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC, juntament amb Francesca Tur, consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, i Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona. L’enginyera industrial Laura Tremosa, Premi Creu Casas de l’Institut d’Estudis Catalans. Dones per canviar el món, va parlar en nom dels premiats.

En aquest enllaç trobareu els dos primers volums de la col·lecció: Santuaris, ermites i capelles de l'època del Barroc. Geografia sagrada de la muntanya catalana (Garganté, M., Solà, X.) i La marina catalana a la Baixa Edat Mitjana. Sant Feliu de Guíxols, un port excepcional en la construcció i carenat de coques, naus i naus grosses (Pujol, M.).

L’Univers Patxot

Rafael Patxot i Jubert va néixer a Sant Feliu de Guíxols el 1872 en una família d'industrials i va estudiar a Barcelona, París i Londres. Va ser un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX, amb projectes culturals com ara el suport a l'Institut d'Estudis Catalans, l'Estudi de la Masia Catalana o l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Figura polièdrica i d'interessos ben variats, fou també un dels precursors de l'estudi de l'astronomia i la meteorologia a Catalunya. L'any 1936 es va veure forçat a exiliar-se a Suïssa, d'on va decidir no tornar mentre el país estigués en mans del règim feixista de Franco. Va morir a Ginebra el 8 de gener del 1964.

Si esteu interessats a conèixer més profundament la figura de Patxot, podeu visitar Masia Mariona, seu actual del Parc Natural del Montseny. El mas, edificat entre 1926 i 1931 per iniciativa de Rafael Patxot i sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras, acull l'exposició "Univers Patxot" que ofereix una visió general de la seva obra científica i de mecenatge amb l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, l'astronomia i el cançoner popular. A la planta segona hi ha una sala polivalent i biblioteca, on també hi ha un equipament audiovisual, connectat amb la sala d'actes.

Igualment teniu a l'abast la biografia Rafael Patxot i Jubert. Una vida de tramuntana escrita per la seva néta, Núria Delétra-Carreras i Patxot. Publicada originàriament en francès l'any 2008, en trobareu la traducció al català a la Llibreria de la Diputació.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Diputació de Barcelona, Montseny, Monografies, Xarxa de Parcs Naturals, general,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Sugerencias, opinión y redes sociales

 

Envíanos tus sugerencias, opina

y visita nuestras redes sociales

Sugerencias Opina Redes sociales