L’Oficina Tècnica de Parcs Naturals de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona gestiona, entre d’altres, el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, el Parc del Montnegre i el Corredor i el Parc del Castell de Montesquiu, on són presents aquest tipus de bosc mixt.
Durant aquest darrer hivern, s’ha realitzat l’assaig de models innovadors de gestió forestal en tres tipologies de boscos dominats pel castanyer, l’alzinar i la pineda de pi roig, formant part de boscos mixtos amb altres espècies secundàries com són el roure, el cirerer, la blada, la moixera de pastor, el freixe, el castanyer, etc. L’assaig s’emmarca en la rèplica del projecte europeu LIFE MixForChange. El projecte té com a objectiu general contribuir a l’adaptació i a una major resiliència dels boscos mixtos subhumits mediterranis d’Europa davant el canvi climàtic, afavorint la seva conservació i el manteniment de les seves funcions productives, ambientals i socials. El projecte LIFE està coordinat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, i en formen part com a socis el Centre de la Propietat Forestal, l’Associació de propietaris del Montnegre i el Corredor i l’Associació de Propietaris Forestals Serra de Bellmunt-Collsacabra. La durada del projecte és fins l’any 2021.
Els treballs forestals s’han realitzat en finques públiques amb la presència de boscos mixtos i han consistit en l’aplicació de tallades selectives i de millora de l’arbrat aplicant criteris de silvicultura propera a la natura en què s’aprofiten els processos naturals que faciliten al gestor la consecució dels seus objectius. A més, es prenen en consideració criteris de silvicultura de l’arbre individual i se seleccionen els arbres de futur, que seran els arbres d’espècies secundàries de planifolis que poden produir fusta de qualitat amb un valor econòmic i/o aportar un valor paisatgístic i ecològic molt elevat. Així mateix, les espècies seleccionades són molt apreciades per ebenistes i fusters i es destinaran a la producció de fusta noble.
La valoració de la fusta local i de qualitat produïda en els nostres boscos ha de permetre la viabilitat econòmica de la gestió forestal. En boscos amb poca presència de planifolis o amb molta densitat d'arbres s’han realitzat tallades de millora amb l’objectiu de reduir la competència per l’espai i per l’aigua entre arbres i augmentar la vitalitat del conjunt del bosc. També s’han realitzat treballs d’estassades selectives del sotabosc i plantacions complementàries d’assaig experimental de planifolis productors de fusta de qualitat. La superfície total en què s’ha actuat és de 30 hectàrees, en cinc finques diferents, i s’ha realitzat una inversió total de 59.699,20 euros.
Els nous models de gestió que s’assagen per a les castanyedes, alzinars i pinedes de pi roig en les finques públiques dels espais naturals tindran un seguiment durant els propers anys per avaluar-ne els resultats. El monitoratge de les actuacions realitzades ha de permetre obtenir conclusions i plasmar els resultats obtinguts per definir models de gestió vàlids per a l’adaptació de boscos mixtos al canvi climàtic. Aquests resultats seran una eina útil per orientar la planificació i gestió forestal dels parcs que hi participen.
Per a més informació, podeu consultar aquest enllaç.