Collserola
Es combinarà el tractament químic amb el biològic

Actuació fitosanitària sobre la població de processionària

$urlFileEntry

Moment del tractament. Autor: CPNSC

11/11/2019

Entre el 18 i el 22 de novembre s’actuarà a diferents pinedes del Parc Natural de Collserola per reduir les poblacions de processionària. L’actuació es durà a terme principalment a Barcelona, Montcada i Reixac i diferents zones del Baix Llobregat.

L’objectiu del tractament és actuar sobre les erugues de processionària (Thaumetopoea pityocampa) als llocs on s’ha detectat els últims anys una incidència més important d’aquesta plaga forestal. Principalment a les pinedes del vessant barceloní, del Llobregat i del Besós a més d’algunes àrees de lleure i miradors del Parc Naturals.

El tractament només es fa a les vores dels camins freqüentats on s’ha detectat un major nombre d’individus adults (papallones) amb l’objectiu d’evitar les al·lèrgies que provoquen tant a persones com a animals de companyia.

Tot i que les dades del seguiment de la població de processaria al Parc indiquen una disminució important per a aquest any, es realitzarà igualment el control poblacional. Com a novetat d’enguany, a part del tractament habitual mitjançant un tractor equipat amb canó atomitzador amb un producte insecticida, Fastac, a alguns dels transsectes es realitzarà un tractament biològic mitjançant Bacillus thuringiensis, un bacteri que afecta a les larves de l’espècie.

Les dates previstes per a l’actuació són del 18 al 22 de novembre, però poden ser modificades en funció de les condicions meteorològiques, ja que amb pluja o vent no es pot realitzar el tractament.

La gestió de la població d’aquesta plaga forestal també inclou un seguiment de les poblacions. L’estudi, que es realitza des de l’any 1988, es desenvolupa durant els mesos de juny a l’octubre i consisteix en la instal·lació de caixes trampa amb feromones per tal de capturar i fer una estimació de les poblacions de les papallones de la processionària del pi. Hi ha establertes vuit àrees, amb 61 caixes trampa en total.

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)

Categoria: Collserola, Biodiversitat, flora, fauna, invertebrats, insectes, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi,