El Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona i el castell de Montesquiu renoven el distintiu Biosphere
Plafó de rastres de fauna autòctona a Vilanova de Sau. Autor: XPN
El castell de Besora, amb els arqueòlegs. Autor: XPN
El Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona i el castell de Montesquiu han obtingut la renovació del distintiu a l’adhesió del Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere 2024. També han renovat aquesta acreditació els centres d'informació de Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Tavèrnoles i Vilanova de Sau, a l’Espai Natural. L’acte de lliurament es va fer en el transcurs de la XI Nit del Turisme d’Osona celebrada el passat 30 de novembre a l’Esquirol. En total es va atorgar la distinció a 59 establiments turístics i culturals.
Aquesta distinció està promoguda per la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal d’Osona, institucions que han impulsat una metodologia per garantir la qualitat i sostenibilitat dels serveis turístics, siguin públics o privats. La diversitat de sectors que han obtingut aquest reconeixement subratlla la col·laboració i esforç conjunt de tot el teixit turístic local per construir un territori més sostenible.
El Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona s’hi va adherir l’any 2018, mentre que el castell de Montesquiu va ser el 2017.
Enguany, les accions principals de millora presentades per l’Espai Natural han estat encarades a la millora de l’accessibilitat universal de certs productes: la renovació d’un plafó sobre rastres de fauna autòctona amb la inclusió del llenguatge braille, les il·lustracions amb el perfil amb relleu i els rastres en relleu a Vilanova de Sau i la gravació de diàlegs d’un itinerari gamificat a Tavèrnoles.
Pel que fa al castell de Montesquiu, els compromisos són el nou projecte expositiu de la Cabanya del castell, la instal·lació d'un control centralitzat i remot de la il·luminació exterior dels jardins i l'aparcament del castell i la redacció del projecte museogràfic per a la creació, al castell de Montesquiu, d’una nova sala expositiva dedicada al conjunt monumental del Castell de Besora, que se situarà al costat del celler.
Les accions de millora proposades passen per la creació d’un camí per accedir al parc a peu des de l’estació de tren de Sant Quirze de Besora, la creació d’un itinerari adaptat (en construcció actualment), la implementació de les noves visites escolars i les noves visites guiades al castell, ambdues estrenades aquest any.
Biosphere i ODS
El Compromís basa la seva metodologia en el treball al voltant dels 17 objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i, en els darrers mesos, com a conseqüència de la pandèmia, ha incorporat noves mesures que fan referència a la seguretat sanitària, establint protocols reconeguts pel segell Safe Travels del World Travel & Tourism Council.
El Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere respon tant a la voluntat de promoure un turisme més curós per part dels operadors turístics, com també als desitjos dels visitants de poder viatjar respectant al màxim l’entorn.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Guilleries-Savassona, Montesquiu, Turisme sostenible, Educació ambiental, ODS,