caes

Garraf El projecte és important per fer accions de protecció d'aquesta espècie i del seu hàbitat

Un nou vídeo mostra el seguiment de dues parelles d'astors al Parc del Garraf durant el 2021

07/02/2022

Els ornitòlegs Xavier Segarra i Rodrigo del Amo s’han dedicat des de l’any 2018 a determinar les densitats, territoris i característiques de la població d’astors al massís del Garraf, un dels rapinyaires forestals més desconeguts dels seus boscos. Un nou vídeo mostra els aspectes més destacables del seguiment fet al llarg del 2021, amb molta informació sobre reproducció, alimentació i comportament. Aquest seguiment ha estat rellevant per poder desenvolupar accions de protecció de l’espècie i del seu hàbitat al Parc del Garraf.

Difícil de veure, a l’astor li agraden les pinedes madures i cria en nius molt amagats. Durant el 2021, els ornitòlegs Xavier Segarra i Rodrigo del Amo han estat treballant en dues línies: d’una banda, completant el cens de la població d’astors dins del Parc del Garraf i de la seva àrea d’influència i, d’una altra, millorant el coneixement de l’espècie en un territori aparentment poc adient per a ella com pot semblar el massís del Garraf. 

Nou vídeo divulgatiu

Una de les eines que Segarra i del Amo han fet servir per al seu estudi ha estat el monitoratge de dues parelles d’astors amb tècniques de videoseguiment. Amb les tasques desenvolupades durant el 2021 els ornitòlegs han editat un vídeo divulgatiu en què es recullen diversos aspectes de la vida d’aquestes parelles de rapinyaires, amb l’objectiu de donar a conèixer i divulgar diferents aspectes de la biologia de l'espècie.

L’enregistrament descriu el període de reproducció, les pautes d'alimentació i altres aspectes rellevants del comportament de les parelles i les seves cries, així com la seva adaptació al tipus de territori que ocupen.

Aquest projecte, desenvolupat amb el suport del Parc del Garraf, és important per poder fer accions de protecció de l'espècie i el seu hàbitat al Parc, com es la compatibilització dels elements naturals del Parc amb l'ordenació forestal i la freqüentació.

En l'enregistrament "Instal·lació de càmeres als nius de l'astor del massís de Garraf" es pot veure el resum del seguiment amb càmeres web fet durant l’any 2020. En aquella ocasió, el vídeo mostrava el comportament quotidià dels astors durant l'època de cria i, a més, els ornitòlegs explicaven també la singularitat del Garraf, amb penya-segats i roca calcària i màquia de margalló.

compartir

Font de la informació: Xavier Segarra i Rodrigo del Amo

Categoria: Paisatge, flora, fauna, vertebrats, ocells, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Webs, Garraf, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Vídeos, Educació ambiental,