Guilleries-Savassona
És la segona fase de tractaments i accions de ciència ciutadana

Es reinicien les actuacions per combatre l'eruga defoliadora del boix

$urlFileEntry

Tractament amb 'Bacillus thuringiensis'. Autor: XPN

24/03/2019

S’inicien els tractaments per combatre l’eruga defoliadora del boix i els preparatius de la segona fase del projecte de ciència ciutadana per estudiar l’evolució d’aquesta invasió biològica.

Amb l’inici de la primavera, l’eruga defoliadora del boix (Cydalima perspectalis) ha sortit de la seva fase d’hibernació i ha començat de nou a provocar danys importants en els boixos dels boscos de les Guilleries-Savassona. Per això, s’ha reactivat el programa de seguiment i lluita contra aquesta invasió biològica.

Seguint la línia de treball de l’any 2018, des de l’Espai Natural s’han reiniciat diverses accions per combatre la plaga en determinats espais i per fer-ne un seguiment de la seva biologia i evolució. Concretament, la setmana del 18 de març s’han fet els tractaments amb Bacillus thuringiensis, un producte biològic que ataca el sistema digestiu de les erugues, als espais de la Damunt (Folgueroles) i els Foquers (Tavèrnoles), amb l’objectiu d’intentar salvar els emblemàtics boixos que creixen en aquestes zones.

Ciència ciutadana

També s’ha donat el tret de sortida a la segona fase del projecte de ciència ciutadana impulsat per l’Espai Natural, amb la recollida de les dades dels nous participants i la compra del material que es repartirà durant el proper mes d’abril. Amb aquesta iniciativa es repartiran una quarantena de trampes de feromones, dissenyades per a la captura de papallones.

Les dades de les captures realitzades permetran seguir l’evolució i de la plaga i determinar les àrees més afectades. Paral·lelament, ja s’ha començat a redactar un pla d’acció per establir què fer a les zones on el boix s’està morint com a conseqüència de les defoliacions continuades que ha patit.

Per a més informació, podeu consultar aquest enllaç.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Guilleries-Savassona, Paisatge, Biodiversitat, flora, fauna, invertebrats, insectes, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi,