caes

Guilleries-Savassona | Xarxa de Parcs Naturals Del 22 de juny a l’11 de setembre

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona regula l’accés motoritzat a l’àrea d’esplai del pantà de Sau aquest estiu i ofereix informació ambiental fins a final d’any

18/06/2024

El Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona inicia el dissabte 22 de juny la regulació de l’accés motoritzat a l’àrea d’esplai del pantà de Sau d’aquest estiu. La mesura, que es fa per quart any, estarà en funcionament els caps de setmana de juny i juliol, tots els dies d’agost i els caps de setmana de setembre fins a la Diada. Després, hi haurà personal d’informació ambiental els caps de setmana i festius de setembre, octubre, novembre i desembre fins al 8 de desembre.

El canvi meteorològic no ha fet minvar l’interès per l’estat dels embassaments, al contrari, els usuaris fan el seguiment del seu estat i observen el canvi evident del paisatge. En el cas del pantà de Sau, els visitants volen veure amb els seus propis ulls com l’aigua, a diferència de fa uns mesos, arriba a l’església del poble de Sant Romà i, per tant, l’afluència de persones continua sent important en aquesta zona de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

D’acord amb l’experiència de les campanyes anteriors, enguany el Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona adapta el calendari i l’abast del desplegament de l’operatiu de la regulació de l’accés motoritzat a l’àrea d’esplai del pantà de Sau, finca de la seva propietat. Així doncs, s’inicia la posada en funcionament de la regulació amb pagament del preu públic associat a l’aparcament el proper 22 de juny i es portarà a terme els caps de setmana de juny i juliol, tots els dies d’agost i els caps de setmana de setembre fins a la Diada.

En un segon període, a partir de la Diada, el Consorci establirà un personal ambiental que farà l’acollida, informació i sensibilització del visitant a l’àrea d’esplai sense cobrament a l’usuari i que estarà a punt perquè, en cas que sigui necessari per un pic d’afluència, es pugui posar en funcionament la regulació amb pagament. D’aquesta manera es vol donar una resposta adaptativa a les necessitats de de gestió cada període, regulant els moments de més afluència i tenint capacitat de reacció per a situacions imprevistes.

Normativa i reserva prèvia

Relacionada amb la regulació, hi ha una normativa específica destinada a fomentar les bones pràctiques a la finca i un sistema de reserva prèvia per a vehicles motoritzats per les places d’aparcament.

Els usuaris podran reservar l’aparcament fins al mateix dia mentre hi hagi places disponibles. Els preus són de 5 euros per a cotxes (inclou places per a minusvàlids) i 2 euros per a motocicletes. Hi ha 70 places per a cotxes, 10 per a motocicletes i 2 per a vehicles de persones amb mobilitat reduïda.

El pagament es pot fer amb targeta o també mitjançant Bizum, per tal d’agilitar els tràmits. La reserva serveix per a un dia dins l'horari de visita comprès entre les 10 i les 19 h i no es podrà deixar el vehicle estacionat dins l'àrea regulada fora d'aquest horari. Recordem que l’acampada i/o la pernoctació estan prohibides.

Els diners recaptats dels tiquets van íntegrament destinats a cobrir una part del cost dels informadors ambientals i dels serveis que s'ofereixen a l'àrea d'esplai del pantà de Sau, a més de fer accions per mantenir i conservar aquest espai natural protegit.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Gestió del medi, Guilleries-Savassona, Xarxa de Parcs Naturals, Turisme sostenible, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,