Marina
S'han netejat i naturalitzat els espais

Conclouen les obres de millora de l'entorn del mirador del turó de Montigalà i de les ermites de Sant Onofre i Sant Climent

$urlFileEntry

Feixines ermites. Autor: XPN

20/05/2019

El turó de Montigalà, indret on es troba la Creu del mateix nom, és una zona de referència per a la ciutadania de Badalona i el seu entorn a causa de les seves dimensions, visible ja sigui des de la ciutat o des de la muntanya, principalment des de la vall de Sant Jeroni de la Murtra. Per la seva elevació (152 m), aquest turó ofereix una bona panoràmica de tota la serralada de Marina (cara nord) i de la ciutat de Badalona (cara sud).

En aquesta mateixa vall, al vessant oposat, en el límit municipal entre Badalona i Montcada i Reixac hi han dues ermites (Sant Climent i Sant Onofre) amb una elevada freqüentació d’usuaris del Parc, la qual cosa provoca processos erosius d’una certa intensitat que dificulten l’accés i malmeten la vegetació.  

L’actuació ha consistit en l’arranjament de la zona sud de la Creu de Montigalà com a mirador i zona d’àmplia panoràmica, així com la realització de petites intervencions forestals i d’eliminació o mitigació dels processos erosius a la zona de les ermites de Sant Onofre i Sant Climent, tot facilitant l’accés i les vistes. 

Per tal d’assolir la naturalització dels diferents espais, s’han retirat grups d’opúnties properes a la zona (espècie invasora d’àmplia distribució al Parc), s’ha podat i desbrossat en alguns espais per afavorir la visibilitat i s’han plantat espècies arbustives i entapissants autòctones, amb alvèol forestal per facilitar la seva implantació i manteniment.

Per tal de contenir terres i eliminar corriols sense sortida, s’han realitzat diverses feixines formades per troncs verticals (puntals) de 10 cm de diàmetre mínim, separats entre 1 i 1.5 m i clavats a una profunditat mínima de 50 cm al terreny. Els troncs horitzontals (travessers) s’han col·locat un sobre l’altre i s’ha variat el seu diàmetre en funció de la disponibilitat.

Per últim, s’han instal·lat diversos bancs amb peus de pedra natural de la zona fixada amb morter i acabat amb llistons de fusta massissa ancorats als peus de forma que es faciliti el seu manteniment.

Per a aquesta intervenció, el Consorci del Parc de la Serralada de Marina ha realitzat una inversió de 16.500 euros.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Marina, Relleu, Paisatge, Biodiversitat, flora, Gestió del medi,