caes

Marina Antigament basses com aquesta s'utilitzaven per al reg i la sulfatació de les vinyes

El Parc de la Serralada de Marina rehabilita un antic safareig de vinya a Badalona i instal·la un plafó interpretatiu que dona a conèixer els antics usos del territori

05/03/2021

A l'itinerari SL-C 142 El torrent de l'Amigó, a Badalona, el Parc de la Serralada de Marina ha rehabilitat l'antic safareig de les vinyes del Nissios i ha instal·lat un plafó interpretatiu que dona a conèixer els antics usos que d'aquest territori en feien els habitants del Parc. Tant el safareig com el plafó són elements de gran valor pedagògic per als grups d'estudiants que visiten aquest punt del Parc.

Fins a l'inici dels anys seixanta del segle passat, quasi tot el vessant de solell del Parc de la Serralada de Marina estava cobert de vinya. A l’actualitat, encara queden nombrosos vestigis d’aquest conreu, per exemple, els murs de pedra seca que formaven les terrasses on es plantaven les vinyes o el safareig situat en un punt de l’itinerari SL-C 142 El torrent de l’Amigó, a Badalona. Aquesta petita construcció s’ha rehabilitat recentment ja que es trobava molt malmès a causa del pas del temps.

La seva cisterna servia per recollir l'aigua de la pluja que hi menava per un regueró i en el dipòsit s'hi preparaven els sulfats per tractar les vinyes, un ús que encara és visible en el verd turquesa de les parets. Sulfatar era aleshores necessari per combatre els fongs que atacaven les fulles de la vinya i, per fer-ho, s'utilitzava una barreja de sulfat de coure, calç i aigua.

Actualment, aquests punts d’aigua tenen un paper molt important en la conservació de la fauna ja que en aquests ambients més aviats secs i calorosos molts amfibis hi troben refugi i fan d'abeurador per a nombrosos grups animals.

Elements de gran valor pedagògic

L’itinerari senyalitzat SL-C 142 El torrent de l’Amigó, circular, curt i amè, és a tocar de l'Hospital Germans Trias i Pujol i, habitualment, els seus usuaris hi fan petits passejos per gaudir del contacte amb la natura. També els grups escolars que visiten el Parc hi realitzen activitats d’educació ambiental i elements com el safareig recuperat i el plafó interpretatiu són recursos pedagògics de gran valor. Així mateix, la visita d'aquest itinerari està inclosa en el programa pedagògic de l'Escola de Natura Angeleta Ferrer de Badalona.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, Hidrologia, flora, hàbitats, Gestió del medi, Marina, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental,