caes

Xarxa de Parcs Naturals | Montseny | Litoral | Garraf | Montnegre-Corredor | Sant Llorenç-Obac Amb 10 activitats i 27 productors

Parc a taula promou la gastronomia de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona al Gastronomic Forum Barcelona

17/11/2023

Del 6 al 8 de novembre de 2023, al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, s’ha celebrat el Gastronomic Forum Barcelona, l’esdeveniment de referència per als professionals de l’hostaleria, el comerç especialitzat i la gastronomia, amb diversos espais s’ha promogut el negoci i s’ha compartit coneixement i experiències. En col·laboració amb la Xarxa Productes de la Terra, el programa Parc a taula de la Xarxa de Parcs Naturals ha organitzat 10 activitats i hi ha exposat 27 productors, tres dels quals han estat premiats.

Com en edicions anteriors, la Diputació de Barcelona ha participat al Gastronomic Forum Barcelona en col·laboració amb Prodeca, la Diputació de Girona i la Diputació de Lleida, de manera que aquestes quatre institucions han agrupat els seus petits productors en l’espai d’exposició anomenat Espai Catalunya, on diversos petits productors han mostrat la riquesa gastronòmica arrelada al seu territori. Aquest espai ha equipat una Aula de cuina on s’han organitzat tallers, presentacions i demostracions de cuina en viu amb degustació final. 

Alhora, la participació de la Diputació de Barcelona al Gastronomic Forum Barcelona s’ha fet en col·laboració de la Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació (mitjançant el seu programa Xarxa Productes de la Terra), la Gerència de Serveis d’Espais Naturals (programa Parc a taula) i la Gerència de Serveis de Comerç. En conjunt, i de forma coordinada, aquestes tres gerències han organitzat les 10 activitats següents:

  1. Espai d’exposició de 27 productors i elaboradors agroalimentaris de la província de Barcelona.
  2. Pralinés, el tresor de la pastisseria, amb Eric Ortuño. Demostració de cuina amb tast. Amb participació de Can Galderich i Pastisseria l’Atelier. 
  3. Maridatge de productes agroalimentaris catalans - Paté, garró, formatge, fruits secs i malvasia. Demostració de cuina amb tast amb Cadí, Embotits Costabona, Fruits Secs Torra i Vega de Ribes.
  4. Producte a Taula al Lluçanès, amb Marc Riera i Arnau Arboix. Demostració de cuina amb tast amb Consorci del Lluçanès, Fet a Osona, Lluçanès Territori Serè, Osona Cuina, Taula dolça, Marc Riera, Cafè del Mig, Perafita, Arnau Arboix i AArboix.
  5. Acte d’homenatge a les dones de la Xarxa Productes de la Terra vinculades als productes singulars.
  6. De La Llacuna a la Blanca Subur. Un viatge a través dels sabors tradicionals de tres patés del Gran Penedès amb altura, gall i malvasia. Ponència amb tast comentat amb Mallart Artesans Xarcuters.
  7. El Moianès ve de gust. Tast comentat amb Consorci del Moianès.
  8. La Catalunya líquida: de les begudes clàssiques a les més actuals - Cava, cervesa, sidra, sifó, aigua amb gas, kombutxa. Tast de productes comentat amb Cerveses Ponent, L’Horta Fermentats, Mooma, Ros Marina, Sanmy i Vilajuïga.
  9. Un maridatge diferent, cervesa i croquetes. Tast maridat amb Marmitus i La Minera.
  10. Receptes de cuina de la Xarxa de Parcs Naturals. Demostració de cuina i tast amb Alimentem Collserola, El Rosetó de Sant Cugat – Restaurant Escola de l’Institut FP Sant Cugat i Parc a Taula.

Els productors

En total, a l’espai d’exposició promogut per la Diputació de Barcelona hi ha exposat 27 empreses adherides a la Xarxa Productes de la Terra i/o Parc a taula: Alimentació Saludable Mar-Tret, Bona Cuina Selecta, Can Galderic, Casanovas 1906, Cava Pagès Entrena, Coc, El Moianès Ve De Gust (amb el consorci format per Conserves Coll, Vadella Vall Llosana, Formatges El Caterí i Formatges Badó), Finca Valldosera, Forn de pa Can Puig, Fruits Secs Torra, Lluçanès Territori Serè (amb el consorci format per La Petita Ànima, Albert Puig, Impasto di Mama, Kibus Beer, El Soler de n’Hug i Niu Verd), Mallart Artesans Xarcuters, Marmitus-Croquetes Artesanes, Qualityblends, Radi&Molí, Sanmy, Tatjé de Viladordis & Làctics Cabrianes, Vallflorida Xocolaters i Vita & CO. 

La Xarxa de Parcs Naturals hi ha estat representada per productors de fins a 5 dels seus espais naturals: Parc del Garraf, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Parc del Montnegre i el Corredor, Parc de la Serralada Litoral i Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Premis i reconeixement

La pastisseria Vallflorida Xocolaters, de Sant Esteve de Palautordera i membre del programa Parc a taula, ha guanyat el concurs al Millor Panettone Artesà de l’Estat 2023, en categoria doble: millor panettone tradicional o de fruites i millor panettone de xocolata, imposant-se als prop de 80 mestres artesans que enguany han participat en el concurs, organitzat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona en el marc del Gastronomic Forum Barcelona.

D’altra banda, el Gastronomic Forum Barcelona ha lliurat els seus propis premis Innoforum. Repartits en 5 categories, són un reconeixement a la innovació de la indústria de l’alimentació, el foodservice i l’artesania alimentària en la gastronomia. 

Han resultat premiades dues empreses adherides a la Xarxa Productes de la Terra en tres de les cinc categories Innoforum. Així, el guardó al producte més innovador ha estat per a la llonganissa de conill (100% conill) del productor Albert Puig, per l’esforç en I+D per popularitzar una carn sana i saborosa i donar sortida al producte de territori. La llonganissa de conill també s’ha endut el premi a la Biodiversitat. I el guardó al producte més original en dolços ha estat per al xurro de moniato 100% vegetal de l’empresa COC.

Altres novetats presentades al Gastronomic Forum Barcelona

Mallart Artesans Xarcuters ha presentat al mercat un nou i singular paté gurmet fet amb malvasia de Sitges. Es tracta d’un producte singular, arrelat al territori, que preserva el patrimoni gastronòmic local i que té, com a ingredients especials, la innovació i el compromís social. La singularitat del Paté Malvasia de Sitges es defineix per ser un producte que conserva el llegat d’un raïm únic i d’un vi exclusiu (la malvasia dolça), que també és un producte singular de la Xarxa Productes de la Terra. El projecte ha comptat amb l’assessorament gastronòmic de la Fundació Alícia i l’aliança amb el Celler de l’Hospital de Sitges, empresa adherida al Parc a taula.

Homenatge a les dones de la Xarxa Productes de la Terra vinculades als productes singulars

La Diputació de Barcelona ha homenatjat les dones de la Xarxa Productes de la Terra vinculades als productes singulars durant la celebració del Gastronomic Forum Barcelona. Així, la corporació ha volgut donar visibilitat a la dona en el sector primari i al seu esforç i compromís en la conservació i manteniment del patrimoni agroalimentari. En total, 57 dones, de 52 empreses, han estat reconegudes en un acte celebrat a l’Auditori del GFB i que ha estat conduït per la presentadora i periodista de TV3, Tana Collados. L’esdeveniment ha comptat amb la conferència marc de la doctora en Ciències Polítiques i Sociologia, Cristina Sánchez.

Un congrés referent

Segons xifres de l’organització, hi han participat 350 expositors, dels quals 200 són petits productors d’arreu de l’Estat, l’han visitat 18.500 professionals, ha comptat amb 200 ponents i conferenciants, 120 activitats i 55 estrelles Michelin, en la que ha estat l’edició més gran de totes del Gastronomic Forum Barcelona.

Alguns dels xefs destacats que han participat a l’edició 2023 del GFB son Albert Adrià (Restaurant Enigma de Barcelona), Artur Martínez (Aürt, Barcelona), Joan Roca (El Celler de Can Roca, Girona), Caroline Baerten & Nicolas Decloedt (Humus x Hortense, Brussel·les), Javier Olleros (Culler de Pau, Pontevedra), Jesús Sánchez (Cenador de Amós, Villaverde de Pontones), Jordi Butrón (Espai Sucre, Barcelona), Joke Michiel (Souvenir, Gant), Kanilla Seidler (Lola, Copenhagen), Manon Fleury (Datil, París).

La propera edició del Gastronomic Forum Barcelona se celebrarà a Fira de Barcelona del 4 a 6 de novembre del 2024.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Montseny, Litoral, Garraf, Montnegre-Corredor, Sant Llorenç-Obac, Parc a taula, Turisme sostenible, ODS,