Parc Fluvial Besòs
Els resultats indiquen una abundància molt baixa

Control de les poblacions dels dípters quironòmids al tram baix del riu Besòs

$urlFileEntry

Recipients de mostreig. Autor: Xavier Larruy

26/05/2020

El 25 de maig ha tingut lloc la primera campanya de seguiment de les larves dels dípters quironòmids (mosquits d'eixam) de la temporada 2020 al Parc Fluvial del Besòs. El seguiment s’ha realitzat en set punts de mostreig distribuïts al llarg del tram baix del riu Besòs i ha ofert en tots ells uns resultats que indiquen una abundància molt baixa.

El dilluns 25 de maig s’ha fet la primera campanya de seguiment de les larves dels dípters quironòmids de la temporada 2020. En aquesta actuació inicial, s’ha realitzat el seguiment de set punts de mostreig distribuïts al llarg del tram baix del riu Besòs. D’aquests set punts, dos se situen al terme de Sant Adrià de Besòs, tres corresponen al terme municipal de Santa Coloma de Gramenet i els altres dos, a Montcada i Reixac.

En aquest mostreig s’han tingut en compte tant la temperatura mitjana de la darrera setmana a Badalona com la precipitació d’aquests dies previs a la campanya que ha estat nul·la a l’estació meteorològica de Badalona-Museu.

El recompte d’aquesta primera campanya constata que les densitats obtingudes de larves de quironòmids vermells (Chironomus riparius), l’espècie que normalment provoca més molèsties fora del riu, han presentat una abundància molt baixa a tots els punts de mostreig. Amb aquesta acció s’inicia el seguiment i control de la temporada d'enguany.

Una família d'insectes no picadors

Els quironòmids són una família de dípters no picadors que es caracteritzen per formar núvols en forma de columna i que, al capvespre, s’acosten al voltant dels punts de llum de la ciutat propers al riu. Els ous, les larves i les pupes viuen dins de l’aigua, mentre que els adults emergeixen de l’aigua i formen aquests núvols per reproduir-se.

Les seves larves recorden un cuquet, amb un parell de pseudopodis (falsos peus) al tòrax i un parell d’anals. El color del cos és variable. Els que són de color vermell també se’ls coneix pel nom de cucs de sang. Aquestes larves tenen hemoglobina, un pigment respiratori que els permet capturar l’oxigen dissolt a l’aigua encara que sigui molt poc abundant. La gran majoria de larves de mosquits d’eixam s’alimenten de detritus i d’algues.

Per a més informació, podeu consultar la web de Salut pública. Diputació de Barcelona.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Parc Fluvial del Besós, Parc Fluvial del Besòs, Paisatge, Biodiversitat, Hidrologia, Meteorologia, fauna, invertebrats, insectes, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Parc Fluvial Besòs, ODS,