caes

Parc Fluvial Besòs Es van detectar de nou excrements de llúdriga i de guineu

El seguiment ornitològic del Parc Fluvial aporta nombroses observacions faunístiques rellevants al desembre

25/01/2022

Les observacions faunístiques més destacables fetes durant el seguiment ornitològic del Parc Fluvial del Besòs el passat mes de desembre inclouen una puput, una cotxa blava, un colltort, una gavina corsa i es va tornar a veure el cabussó collnegre, malauradament escapant-se d’un gos deslligat. Continuen actives les joques de corb marí gros i esplugabous i també es van detectar ocells com un rossinyol i dos tallarols de garriga i diversos rapinyaires.

Al desembre, el nombre d’espècies que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada ja és molt baix, si no hi ha baixades sobtades de temperatura. El darrer mes de l'any 2021 es van alternar dies amb temperatures suaus i dies amb temperatures força baixes, sense que es detectés cap espècie típica de les onades de fred.

Dels altres hivernants, cal remarcar una puput (Upupa epops), una cotxa blava, un colltort (Jynx torquilla) i una gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) a la desembocadura. En aquest mateix indret es va tornar a observar el cabussó collnegre (Podiceps nigricollis) que ja s’havia vist durant el mes de novembre i fins al dia 4, segons va informar Sergio Zamora al Parc, quan va ser vist escapant-se de l'atac d’un gos deslligat. Tot i que no el va caçar, va ser l’últim dia que se’l va veure pel Parc Fluvial. Fets com aquests subratllen la necessitat de portar el gos lligat quan es visita el Parc Fluvial.

Pel que fa als xarxets comuns (Anas crecca), es mantenen almenys sis exemplars entre Sant Adrià de Besòs i al tram dels canyissars, així com tres cabussets (Tachybaptus ruficollis), una xifra molt discreta. Com a novetat, cal destacar l’aparició d’un mascle d’ànec mandarí (Aix galericulata) a l’àmbit de Montcada i Reixac, d’origen desconegut.

Respecte les joques de corb marí gros (Phalacrocorax carbo), sabem que les de Santa Coloma de Gramenet i les de Sant Adrià de Besòs es troben actives, així com la d’esplugabous (Bubulcus ibis), també a Sant Adrià. Destacar, també, que s’han vist almenys sis martinets de nit (Nycticorax nycticorax) i set becadells comuns (Gallinago gallinago).

També s’ha vist un rossinyol (Luscinia megarhynchos) i dos tallarols de garriga (Sylvia cantillans) a Santa Coloma de Gramenet, fet remarcable d’abast europeu ja que es tracta d’espècies estivals a Europa i que passen l’hivern a l’Àfrica subsahariana.

Així mateix, cal destacar dos esparvers vulgars (Accipiter nisus) a Montcada i Reixac i un a Sant Adrià de Besòs, així com un aligot comú (Buteo buteo) també a Sant Adrià de Besòs.

Pel que fa a la resta de vertebrats, és rellevant l’observació d’excrements de llúdriga (Lutra lutra) i de guineu (Vulpes vulpes) a Santa Coloma de Gramenet  i Montcada i Reixac.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Educació ambiental, Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, fauna, vertebrats, ocells, mamífers, hàbitats, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental, Parc Fluvial del Besós,