caes

Sant Llorenç-Obac Permetrà conèixer on van i quant temps viuen, entre d’altres

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac anella cinc polls de falcó pelegrí per fer-ne el seguiment

11/05/2021

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac podrà fer el seguiment de cinc polls de falcó pelegrí per tractar de saber quins territoris nous ocupen o quant temps viuen, entre d’altres dades. Guardes del Parc Natural i Agents Rurals han anellat cinc pollets. En el marc del Pla de seguiment de paràmetres ecològics del Parc, cada any es fa el seguiment de la reproducció de les parelles de falcó pelegrí.

Enguany, s'ha valorat la possibilitat d'anellar alguns polls de falcó pelegrí per tal de conèixer millor diversos aspectes d'aquesta espècie com la dispersió juvenil, els territoris que ocuparan i la longevitat de l'espècie, entre d'altres. 

El dimecres 5 de maig amb el Grup de suport de muntanya dels Agents Rurals i un anellador expert, Marcos Antonio Barba, es van poder anellar cinc polls de dues parelles de falcons. Es van col·locar les respectives anelles metàl·liques i de lectura, que porten uns dígits que permeten identificar cada poll. 

Aquestes anelles de PVC, de color groc, poden ser més fàcilment detectades pels ornitòlegs i aportaran informació dels individus marcats. Més endavant, és previst anellar també els tres polls de la càmera web que ofereix imatges en directe.

El falcó pelegrí és un dels rapinyaires diürns presents al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. En l’actualitat, al Parc hi han establerts catorze territoris ben definits i estables i en els darrers quatre o cinc anys s’ha detectat la presència d’altres individus, solitaris o en parelles, alguns dels quals fins i tot han intentat criar, però que no s’han acabat d’establir en un territori. En total, hi ha sis rocams més on s’ha detectat aquest inici d’establiment que no ha prosperat.

Aquest augment de l’espècie al llarg dels anys respon a tres factors: una major disponibilitat de rocams de cria en detriment de les àligues cuabarrades, més tolerància a la presència humana i, finalment, una alimentació amb una bona disponibilitat de preses.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, vertebrats, Recerca i seguiment, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, ODS,