caes

Sant Llorenç-Obac Hi haurà una visita guiada, una projecció i una conversa amb tres bons coneixedors de l'obra de Burguès

L'exposició 'Restitució' de Roc Parés Burguès, a la Pahissa del Marquet, al Parc Natural de Sant Llorenç, es tanca amb una jornada d'activitats

25/10/2023

El diumenge 29 d’octubre tindrà lloc l’acte de cloenda de l'exposició "Restitució. Diàleg intergeneracional entre Marian Burguès i Serra i Roc Parés i Burguès", a la Pahissa del Marquet, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. La mostra, que aglutina arxiu, ceràmica, publicacions, instal·lació multimèdia interactiva i acció, s'haurà pogut veure a la Pahissa del Marquet entre el 2 de setembre i el 29 d'octubre.

A les 11.30 h hi haurà una visita guiada a l'exposició seguida, a les 12 h, de la projecció d'El segle d'Or. A continuació, a les 12.30 h, hi haurà una conversa amb tres persones coneixedores de l’obra de Marian Burguès: Josep Casamartina, historiador i crític d'art; Eduard Masjuan, historiador de la cultura obrera; i Joaquim Sala-Sanahuja, escriptor i traductor. Tancarà el programa, a les 13.30 h, l’acció artística de Roc Parés, en què rememorarà allò que s'esdevingué en els moments previs a la fugida de la família Burguès cap a l’exili, un cop perduda la guerra, l’any 1939.

Un diàleg intergeneracional

"Restitució. Diàleg intergeneracional entre Marian Burguès i Serra (Sabadell, 1851-1932) i Roc Parés i Burguès (Ciutat de Mèxic, 1968)" és un projecte original de Roc Parés i Burguès que s’haurà pogut visitar a la Pahissa del Marquet del 2 de setembre al 29 d’octubre.

Aquest projecte de creació contemporània va néixer de la invitació que l’Ester Xargay, responsable de la programació de la Pahissa del Marquet -Arts-Lletres-Natura, va fer a l’artista investigador Roc Parés, besnet del ceramista lliurepensador sabadellenc Marian Burguès, pensant en el cicle Diàlegs intergeneracionals.

En el procés de preparació, el projecte va ser acollit pel Museu d’Art de Sabadell, on va tenir lloc la primera part de l’exposició, del maig al juliol d’enguany. La col·laboració entre la Pahissa del Marquet -Arts-Lletres-Natura, el Museu d’Art de Sabadell, el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona ha permès desenvolupar un projecte més ambiciós, que consisteix en una doble exposició, una publicació i unes converses amb persones coneixedores de l’obra d’en Marian Burguès, programades com a activitat paral·lela.

La recerca que es presenta a la Pahissa del Marquet parteix d’una metodologia mixta: autoetnografia a través de l'arxiu familiar; la pràctica artística com a recerca; i l'ús experimental i crític de la intel·ligència artificial generativa.

La part central del projecte és la restitució de vint-i-quatre rajoles que Marian Burguès i Serra havia fet, pintat, cuit i col·locat damunt la llar de foc de casa seva, a Sabadell. Les rajoles originals  van ser destruïdes just abans que els descendents de Marian Burguès marxessin a l’exili. Inspirades en aquelles comprometedores rajoles, avui desaparegudes, se n’han produïdes unes de noves, amb l’expertesa d’ofici del Raventós Estudi i pintades a mà per Roc Parés.

En aquesta segona exposició s’estrena la peça de vídeo El segle d’Or. Amb l’ajut d’un sistema d’intel·ligència artificial capaç de generar imatges a partir de text, Roc Parés ha creat una peça audiovisual basada en el relat utòpic titulat El siglo de Oro, obra amb què Marian Burguès guanyà un accèssit al II Certamen Socialista de Barcelona, l’any 1889.

L’exposició es completa amb una instal·lació audiovisual interactiva, creada per Roc Parés, amb la col·laboració de Marc Parés i amb el suport de New Art Foundation. Aquesta instal·lació proposa als visitants una experiència meditativa i onírica inspirada en l’ofici de terrissaire.

Restitució és també una publicació experimental que forma part de la recerca artística de Roc Parés, investigador del grup DigiDoc, de la Universitat Pompeu Fabra. Aquesta publicació inspirada en el format de Los Desheredados, primer periòdic obrer de Sabadell, combina material d’arxiu amb textos originals de Rita Andreu, Gerard Horta, Engràcia Torrella i Ester Xargay, i ha estat editada amb l’acompanyament de La Bibliogràfica. El públic de l’exposició podrà obtenir-ne, de forma gratuïta, exemplars impresos. També està disponible en versió digital en aquest enllaç: http://hdl.handle.net/10230/56676.

Properes exposicions a la Pahissa del Marquet

Dues noves exposicions i propostes s'inauguraran a la Pahissa del Marquet el dissabte 4 de novembre: d'una banda "Contemplacions / Sense contemplacions", de Francesc Bordas i JMa Uyà, a les sales I i II, dins del Cicle de l'Art a la Zeta i en col·laboració amb l'Associació Ànima Civil, i, d'una altra, "Cos mineral", de Joana Sardà, a l'espai Escala i Pati (més informació en el cartell de les exposicions [PDF]).

L'exposició conjunta de Bordas i Uyà, mostra que reuneix elements de les seves obres respectives al voltant de la idea de la contemplació "sense contemplacions", es podrà veure fins al 14 de gener del 2024 i la instal·lació, pintura, acció i dansa de Sardà com a diàleg entre el cos, la natura i els elements en un viatge sensitiu cap a l'essència, l’origen, on la pedra i el mineral en són els màxims exponents, fins al 17 de març del 2024.

Durant tot l'any, la Pahissa del Marquet obre els dissabtes de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h i els diumenges de 10 h a 14 h. Tanca a l'agost, entre Nadal i Cap d'Any i els festius d'entre setmana. Si es vol fer una visita per a grups, cal reservar amb antelació o bé consultar la disponibilitat en altres dies i horaris.

compartir

Font de la informació: La Pahissa del Marquet

Categoria: Educació ambiental, Sant Llorenç-Obac, Educació ambiental, Marquet de les Roques, Educació ambiental,