caes

Altres | Sant Llorenç-Obac A càrrec de les fundacions Miquel Agustí i Sant Galderic

Projecte de recuperació i millora dels espigalls de col brotonera del Vallès Occidental

19/02/2021

La Fundació Miquel Agustí i la Fundació Sant Galderic promouen la recuperació i venda dels brotons i espigalls de col brotonera, un dels productes més singulars de la comarca del Vallès Occidental. La iniciativa compta amb la col·laboració del Gremi empresarial d’Hostaleria de Terrassa i comarca, dels mercats terrassencs de la Independència i de Sant Pere i de l’Ajuntament de Terrassa / Terrassa Gastronòmica.

Els espigalls són tiges tendres amb les inflorescències que forma la col brotonera abans d’espigar i destaquen nutricionalment pel seu alt contingut en àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi i fibra. Tot i la seva textura i sabor delicats, la col brotonera es va deixar de cultivar, com tantes altres varietats tradicionals, degut a l’aparició de noves varietats millorades i més productives i només la conserven alguns agricultors gairebé per autoconsum o comercialització en petits mercats locals.

Ara, la Fundació Terrassenca Sant Galderic i la Fundació Miquel Agustí inicien un projecte per recuperar el seu cultiu al Vallès Occidental a partir d’un rigorós procés de selecció i millora de les varietats conservades que li retorni el seu esplendor oblidat.

Si bé la recuperació de les varietats tradicionals és un procés lent i costós, aporta beneficis per contribuir a la viabilitat d’una agricultura local, diferenciada i que sigui apreciada pels consumidors per la qualitat i frescor dels seus productes.

Per les seves característiques i història, la col brotonera és un bon exemple de varietat amb possibilitats de ser recuperada i convertida en un emblema de la nova agricultura local. Així, per exemple, els darrers anys la Fundació Miquel Agustí i la Diputació de Barcelona han impulsat amb èxit a la comarca del Garraf un projecte de recuperació i reintroducció del seu conreu amb camps experimentals a l'Escola de Natura Can Grau al Parc del Garraf (amplieu la informació aquí).

Les persones interessades a gaudir d'aquest producte, el poden trobar a Terrassa durant tot el mes de febrer directament al Mercat de Sant Pere (Els Campaners, Fruites i verdures Carolina i Fruites Antonieta) i al Mercat de la Independència (Fruites i verdures Ca n’Oliveró, Fruites Xavi i Cal Masvalls). Altres pagesos productors són Agrícola Playà (Terrassa), La Verdolaga (Can Bogunyà), Can Bros, Agrària Can Viver (Torrebonica) i Cooperativa Vímet (Torrebonica).

Terrassa Turisme també ofereix a la seva web un receptari amb propostes culinàries com trinxat de brotons, croquetes de brotons i rocafort i coca de brotons.

compartir

Font de la informació: Terrassa Turisme

Categoria: flora, Gestió del medi, Altres, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, ODS, Notícies d'arreu,