Sant Llorenç-Obac
Un seguiment excepcionalment llarg que aporta informació molt valuosa

60è aniversari del seguiment de la colònia del ratpenat de cova de Sant Llorenç del Munt per investigadors de l'IRBio-UB

$urlFileEntry

Ratpenats de cova. Autor: Jordi Serra-Cobo / IRBio-UB

21/01/2020

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac allotja la major colònia de ratpenats coneguda a Catalunya. Durant l’hivern s’hi refugien entorn de 17.000 ratpenats de cova (Miniopterus schreibersii) que a finals d’hivern i principis de primavera es distribueixen per bona part de la geografia catalana formant primer colònies de primavera i, després, de cria.

L’any passat es va complir el seixantè aniversari de l’inici, l'any 1959, del seguiment de la colònia de Sant Llorenç per part d’investigadors de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio-UB). Es tracta d'un seguiment excepcionalment llarg i no tenim constància que hi hagi seguiments tan prolongats de colònies de ratpenats. Els estudis els va iniciar Enric Balcells l’any 1959 i foren prosseguits el 1984 per l’equip de Jordi Serra-Cobo, membre de l’IRBio-UB.

Els seixanta anys de seguiment (1959-2019) han aportat informació valuosa sobre la biologia, les migracions i l’estat sanitari dels ratpenats de cova, però també han permès obtenir dades sobre la incidència del canvi climàtic en la hibernació dels quiròpters. En aquest sentit, Marc López-Roig ha dut a terme, durant més de vint-i-dos anys, un acurat seguiment de les repercussions que té l’augment de temperatura en la fisiologia i l’etologia de la colònia de Sant Llorenç, informació que es donarà a conèixer properament en un article científic.

El seguiment poblacional de les espècies és imprescindible per observar tendències demogràfiques, determinar l’estat de conservació i detectar a temps possibles alteracions. És especialment important el fet que si aquest seguiment és molt prolongat ens aporta dades sobre les repercussions del canvi climàtic que s’està produint.

compartir

Font de la informació: Jordi Serra-Cobo / IRBio-UB

Categoria: Sant Llorenç-Obac, Paisatge, Biodiversitat, Meteorologia, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Publicacions, ODS,