caes

Montseny | Collserola | Guilleries-Savassona | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals | Sant Miquel del Fai Es porta a terme entre el 19 de juny i el 2 de setembre

Comença el Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals a la província

21/06/2024

El Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona ja està completament activat en 275 municipis de la província de Barcelona, entre els quals s’inclouen els de la Xarxa de Parcs Naturals. Aquest any, l’activitat s’estén entre el 19 de juny i el 2 de setembre i l’operatiu es realitza en horari de màxim risc d’incendi forestal, entre les 12.30 h i les 19.30 h, de forma ininterrompuda durant tots els dies de la setmana.

El PVI ja havia entrat en funcionament en set comarques l’1 de maig passat (Garraf, Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia, Maresme, Vallès Occidental i Barcelonès) amb el suport a la vigilància de les agrupacions de defensa forestal (ADF) i la seva activació a partir del nivell 2 del Pla Alfa.

Els mitjans tècnics i humans es divideixen en tres sectors de prevenció: Metropolitana Nord (Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès i Maresme), Metropolitana Sud (Anoia, Alt Penedès, Garraf i Baix Llobregat) i Centre (Bages, Berguedà, Moianès, Lluçanès i Osona). A cada sector hi ha centres de control ubicats principalment en instal·lacions de les seus de federacions d’ADF o ADF, que mantenen una comunicació contínua amb el centre de control central ubicat a Barcelona. El dispositiu té assignats, a més, operadors a la sala central del Cos d’Agents Rurals a Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda).

El dispositiu d’informadors i agents cívics del PVI està integrat per 205 persones, amb un total de 49 unitats d’informació i vigilància mòbil, 22 unitats d’agents cívics i més de 100 punts de vigilància fixa (torres de guaita i càmeres), a més de tres equips de coordinació i control en 626.276 hectàrees agroforestals, la qual cosa representa el 98 % de la superfície agroforestal vulnerable de la província de Barcelona.

El dispositiu col·labora conjuntament amb 275 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d'ADF, el Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya, a més d’altres administracions per prevenir incendis forestals i limitar-ne els efectes.

Suport per avançat a les ADF enfront del context de sequera

Aquest any, en el marc del PVI i davant d'un context de sequera i d’alt risc de foc als boscos, la Diputació de Barcelona, de forma complementària al desplegament d’agents cívics, ha avançat el suport econòmic i tècnic a les ADF de les comarques del Garraf, Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia, Maresme, Vallès Occidental i Barcelonès per tal que l’operatiu de vigilància hi pogués començar l’1 de maig.

Durant els dies i hores de perill alt i molt alt d’incendi (a partir del nivell 2 del Pla Alfa), les federacions d’ADF del Penedès-Garraf, del Baix Llobregat, de l’Anoia, del Maresme i del Vallès Occidental podran activar una unitat d’ADF a cada municipi amb les depeses de funcionament cobertes per la Diputació. Les ADF durn a terme tasques de vigilància i informaran de les incidències detectades, com ara abocaments al medi natural o anomalies a la xarxa de punts d’aigua, i la Diputació de Barcelona en farà el seguiment fins a la resolució definitiva.

Amb el reforç a l’activació de les ADF es pretén també reduir el temps de resposta per a la primera intervenció en cas de foc, punt cabdal per limitar-ne els efectes i essencial davant el canvi de comportament dels incendis, cada cop més virulents i ràpids.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Medi ambient, Montseny, Collserola, Guilleries-Savassona, Marina, Litoral, Montesquiu, Foix, Garraf, Montnegre-Corredor, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Sant Miquel del Fai, Prevenció incendis,