caes

Xarxa de Parcs Naturals | Diputació de Barcelona S'han compensat 10,00 tCO2e

El programa d'educació ambiental Coneguem els nostres parcs, neutre en emissions de carboni gràcies a la col·laboració amb un projecte de sanejament d'aigua a Malawi

10/01/2022

A través de la marca Clean CO2, un curs més el programa d’educació ambiental de la Xarxa de Parcs Naturals Coneguem els nostres parcs ha calculat, reduït i compensat les emissions de carboni derivades del programa. En el cas del curs 2020-2021, la compensació s’ha fet mitjançant la inversió en el projecte Malawi Borehole Project, de sanejament d’aigua a dos districtes de la República de Malawi.

Mitjançant el finançament de projectes de compensació d'emissions de la cartera de Clean CO2, Coneguem els nostres parcs, el programa d’educació ambiental de la Xarxa de Parcs Naturals, assumeix un any més la responsabilitat de la seva petjada de carboni i contribueix a la reducció de gasos d'efecte hivernacle.

Tal com s’explica a la web de Clean CO2, "la compensació és l’acció de neutralitzar la quantitat d’emissions de CO2 (petjada de carboni) que emet una persona, empresa o organització quan fa una activitat, invertint econòmicament en un projecte per la millora del medi ambient i l’entorn social on es desenvolupa" i, en el cas del Coneguem els nostres parcs, les emissions compensades són les associades als desplaçaments en vehicle i la producció de materials.

Pel que fa al curs 2020-2021, s'han compensat 10,00 tCO2e mitjançant la inversió en el projecte de compensació Malawi Borehole Project, de sanejament d’aigua. Així, la iniciativa consisteix en el subministrament d’aigua potable a les comunitats locals dels districtes de Dowa i Kaungu a la República de Malawi a través de la rehabilitació dels pous de la comunitat, un projecte que està oferint un sistema de sanejament d’aigua potable a 450.000 persones.

Els nombrosos beneficis són, d’una banda, ambientals ja que ajudarà a reduir significativament les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i l’ús de la biomassa no renovable dels boscos, preservant les existències forestals, protegint els ecosistemes i els hàbitats de la vida silvestre. De retruc, la protecció dels boscos assegurarà el manteniment de les conques hidrogràfiques que regulen els nivells freàtics i preveuen les inundacions. A més, la reducció del consum de llenya reduirà la desforestació. També les millores socials són importants, amb la reducció tant del temps de recol·lecció de combustible com de la quantitat de contaminants a l’interior dels habitatges i la creació de llocs de treball a les instal·lacions, entre d’altres.

Com tots els projectes Clean CO2, el Malawi Borehole Project és un projecte certificat per l'estàndard internacional The Gold Standard i participa dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS), especialment els números 3 "Salut i benestar", 5 "Igualtat de gènere", 6 "Aigua neta i sanejament", 8 "Treball digne i creixement econòmic", 13 "Acció climàtica" i 15 "Vida terrestre".

La iniciativa de compensar les emissions de carboni del Coneguem els nostres parcs va començar el curs 2009-2010 i en edicions anteriors s’ha col·laborat amb projectes com Madre de Dios Amazon REED Project, a l’Amazònia peruana (curs 2019-2020); Darica Hydro Power Plant Project, a Turquia (curs 2018-2019); l’Andra Pradesh Wind Power Project, a l’Índia (curs 2016-2017); o el GE Teobaldo Ceramic Project, Brasil (curs 2015-2016).

Per a més informació sobre els programes, materials, recursos, subvencions i equipaments d'educació ambiental de la Xarxa de Parcs Naturals es pot consultar la web temàtica.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, Educació ambiental, Gestió del medi, Divulgació, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS,