caes

Xarxa de Parcs Naturals Ha estat inclòs en el 'Manual de Bones Pràctiques' de la UICN

El Programa SEFA, exemple de bona pràctica de conservació de la natura

20/03/2017

El Comitè Espanyol de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) ha publicat recentment el 'Manual de Bones Pràctiques en Conservació de la Natura'. El volum ofereix una selecció de les accions i línies de treball dels seus membres que constitueixen exemples d’experiències positives i contrastades en conservació del patrimoni natural, entre elles, el Programa de seguiment estandarditzat de flora amenaçada (SEFA) de la XPN.

El Programa SEFA desplega sobre el territori una xarxa de localitats de la flora vascular de major interès de conservació d'aquests espais protegits i zones properes d'influència, i mitjançant unes metodologies de cens predefinides i repetides en el temps, s'obté el coneixement continuat del seu estat de conservació.

El Programa de seguiment estandarditzat de flora amenaçada (SEFA) va sorgir com a resposta a la detecció d’importants mancances en el coneixement de l’estat de la flora vascular amenaçada que posava en relleu la diagnosi del Pla estratègic de conservació de la flora vascular amenaçada de la Xarxa de Parcs Naturals (XPN) de la Diputació de Barcelona de l'any 2009. Es proposa tres grans objectius: facilitar una vigilància adequada de la flora vascular amenaçada sobre el territori; incrementar el coneixement de les espècies seguides (dinàmica poblacional, requeriments ambientals, impactes i amenaces, etc.), i obtenir indicadors per avaluar la gestió de conservació feta als parcs.

La finalitat última d'aquesta informació és facilitar una gestió adequada per a la preservació d'aquesta part emblemàtica del valuós i divers patrimoni natural de la Xarxa de Parcs Naturals, una riquesa i diversitat que pren més rellevància pel fet de trobar-se ubicada en una de les àrees amb més dinamisme territorial i més densament poblada de la Mediterrània.

Podeu ampliar la informació sobre el Programa SEFA a la web Conservació de la Biodiversitat de la Xarxa de Parcs Naturals. La nova pàgina, presentada el mes de gener d’enguany, difon un gran volum d’informació i documentació sobre la biodiversitat de cadascun dels dotze parcs que formen la XPN.

En ella, podreu consultar i conèixer les tasques que es duen a terme a la Xarxa de Parcs Naturals per protegir i millorar l’estat de les espècies més emblemàtiques i sensibles de flora i fauna, dels seus hàbitats i geologia mitjançant un seguit d’accions tals com estudis, seguiments, plans, projectes i accions de conservació, entre ells, el Programa SEFA que ara el Manual inclou com a mostra destacada de bona pràctica de conservació, un reconeixement que encoratja responsables i col·laboradors a continuar treballant en la mateixa direcció.

Podeu descarregar-vos el Manual en aquest enllaç.

Amplieu la informació sobre el Programa SEFA aquí.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Llibres, revistes i CD, Notícies d'arreu, Publicacions, Planificació i avaluació, Divulgació, Biodiversitat, Gestió del medi, Diputació de Barcelona, Recerca i seguiment, Xarxa de Parcs Naturals, flora, general,