Xarxa de Parcs Naturals | Diputació de Barcelona
La festa va tenir lloc el 10 de novembre a l'Auditori de Llinars del Vallès

Les ADF de Teià i Terrassa guanyen els Premis de prevenció d'incendis forestals 2018

$urlFileEntry

Guardonats. Autor: Óscar Ferrer / Diputació Barcelona

14/11/2018

Els Premis de prevenció d’incendis forestals 2018 que atorga la Diputació de Barcelona han reconegut el projecte 'Aprofitament dels recursos naturals de la finca del Vedat: aprofitament de l’aigua de les sobreeixides de les fonts de l’Ajupit', presentat per l’ADF de Teià en la categoria de planificació i gestió, i el projecte 'Accions de sensibilització en la prevenció d’incendis entre els ciutadans de Terrassa', presentat per l’ADF de Terrassa en l’àmbit d’accions de sensibilització en la prevenció.

Els premis s’han fet públics en la festa celebrada al Teatre Auditori de Llinars del Vallès, amb la presència del president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, i de l’alcalde, Martí Pujol. L’esdeveniment ha aplegat prop de 350 persones vinculades a les agrupacions de defensa forestal, les associacions de propietaris forestals i els municipis.

La 22a edició dels Premis de prevenció d’incendis forestals que convoca la Diputació de Barcelona per premiar projectes desenvolupats per les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) del territori, ha reconegut el projecte “Aprofitament dels recursos naturals de la finca del Vedat: aprofitament de l’aigua de les sobreeixides de les fonts de l’Ajupit” de l’ADF Teià,  pel que fa al Premi Rossend Montané, per a projectes de planificació i gestió en la prevenció d’incendis forestals, i el projecte “Accions de sensibilització en la prevenció d’incendis entre els ciutadans de Terrassa” presentat per l’ADF de Terrassa en el Premi Jordi Peix en la categoria d’informació i sensibilització en la prevenció d’incendis. Ambdós premis estan dotats cadascun d’ells amb 11.000 euros per poder desenvolupar els projectes al llarg del proper any.

El Premi d’honor Joaquim Maria de Castellarnau d’aquest any ha estat per a Josep Escaler Terme, de Castellnou de Bages, persona implicada amb els veïnat i els moviments associatius de la comarca del Bages, i membre actiu de l’ADF Defensors del bosc, creada el 1986 i de la que n’ha estat president des del 1995 fins a l’actualitat.

En la seva intervenció en la festa, el president Marc Castells va voler felicitar la tasca que fan les ADF en la prevenció dels incendis forestals: “Celebrem que els boscos estan en les millors mans –va assenyalar Castells– com són els membres de les ADF, que amb la seva feina al llarg de l’any contribueixen a preservar el territori”, i va remarcar que “sou l’avançada de la prevenció”.

Castells també va fer referència a la seva experiència personal en l’incendi d’Òdena de fa tres anys, remarcant que d’aquesta experiència en va sortir un coneixement proper dels efectes que produeixen els incendis forestals: “D’aquí la gran importància que té la prevenció i és per això que des de la Diputació de Barcelona posem tots els recursos que tenim al nostre abast per donar suport a aconseguir una gestió forestal sostenible dels nostres boscos, amb les diferents accions i programes que fem al llarg de l’any, en col·laboració amb els ajuntaments, com les campanyes d’estiu amb el Pla de d‘Informació i Vigilància, però també en coordinació amb totes les administracions, per aconseguir reduir el màxim possible qualsevol inici d’incendi als nostres boscos”.

Projectes presentats a la convocatòria 2018

En aquesta convocatòria, set projectes optaven al Premi Rossend Montané per a projectes de planificació i gestió per a la prevenció d’incendis: “Elements de prevenció d'incendis”, presentat per l’ADF Llinars del Vallès; “Ampliació controladf.cat”, de l’ADF Matadepera; “Nou protocol d'activació, sortida i actuació de les ADF Bages - Moianès”, de l’ADF Pla de Bages; ”Localitzadors de personal en emergències”, presentat per l’ADF Puigmadrona - Olorda, de Molins de Rei i el Papiol; “Aprofitament dels recursos naturals de la finca del Vedat: aprofitament de l’aigua de les sobreeixides de les fonts de l’Ajupit”, de l’ADF Teià; “La gestió integrada en la prevenció d'incendis a escala local”, de l’ADF Tordera, i “Projecte local d’autogestió en prevenció d’incendis forestals”, presentat per l’ADF Piera.

Pel que fa al Premi Jordi Peix i Massip, per a projectes d’informació i sensibilització en la prevenció d’incendis, es van presentar quatre propostes: “Suport al Paral·lel Festival de Cal Companyó”, presentat per l’ADF Alt Berguedà; “El bosc de les escoles”, de l’ADF Sant Sadurní, de Sant Sadurní d’Anoia; pel projecte; “Accions de sensibilització en la prevenció d'incendis entre la ciutadania de Terrassa”, presentat per l’ADF Terrassa, i “Motoserres solidàries”, de l’ADF Vallbona, de Vallbona d’Anoia.

Premi honorífic

El Premi Honorífic Joaquim Maria de Castellarnau d’aquest any ha estat per a Josep Escaler Terme, agricultor i ramader, nascut a Castellnou de Bages l’any 1947. Escaler és propietari d’una finca de 320 hectàrees, 200 de les quals són de bosc, afectades en gran part pel gran incendi del 1994, repartida entre els municipis de Castellnou de Bages, Navàs i Balsareny.

Persona implicada en el veïnat i en els moviments associatius de la comarca, durant trenta anys ha estat regidor, i un període també alcalde, de Castellnou de Bages. Des del 1985 forma part del Grup de prompte auxili creat per ajudar en l’extinció d’incendis després del gran incendi de Mura i Talamanca, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el mes de juliol d’aquell mateix any, i de l’ADF Defensors del bosc, creada el 1986 i integrada pels municipis de Callús, Castellnou de Bages, Navàs, Santpedor i Súria, amb 16.336 hectàrees, el 71 % de la qual de superfície forestal. Escaler n’ha estat el president des del 1995 fins a l’actualitat. També pertany a l’Associació de propietaris forestals Boscos del Bages, de la que n’ha estat president des de la seva fundació l’any 2000.

Una festa de reconeixement a les ADF

A l’acte de lliurament dels Premis de prevenció d’incendis forestals, que va comptar amb una assistència de prop de 350 persones representants del conjunt de les ADF de la demarcació, van participar també el vicepresident primer i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras; el diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent; el director general de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament de la Generalitat, Manel Pardo, i la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat, Montserrat Barniol, així com alcaldes i diputats de la comarca i membres del consistori de Llinars del Vallès.

Podeu veure i descarregar imatges de la Festa i declaracions del president Marc Castells i dels guardonats en aquest enllaç.

compartir

Font de la informació: Diputació de Barcelona

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Prevenció incendis, Paisatge, Oficina Tècnica de Prevenció d'Incendis, Biodiversitat, flora, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Diputació de Barcelona, Diputació de Barcelona,